Home / Foto's / #8dec. Interview en foto’s uit St Gillis

#8dec. Interview en foto’s uit St Gillis

Verslag en foto’s door Marisa

In St Gillis (Brussel) trokken we onder meer langs de piketten bij het spoor (Zuidstation), de MIVB, de gevangenis, het atheneum André Thomas, Brico en Schindler. Aan de gevangenis van St Gillis namen we een kort interview af van een ACV-delegee.

“Misschien zal de regering toegevingen doen, maar dat betwijfel ik. We kunnen de regering ten val brengen, maar moeten alle burgers bewust maken. We moeten de beweging verder mobiliseren op het terrein.

“Het argument dat er geen alternatief is op het besparingsbeleid aanvaard ik niet. Dat klopt gewoon niet. We moeten er tegen ingaan en durven zeggen dat we het er niet mee eens zijn.

“We hebben de basis hier georganiseerd met een algemene vergadering van alle vakbonden in gemeenschappelijk front. We hebben de mensen nadien terug gezien, we hebben hen bevraagd en we hebben ons georganiseerd met onze eigen vakbond.

“De vraag naar alternatieven en een nieuwe strijdpartij hangt af van welk beleid wordt voorgesteld. Politiek is altijd een krachtsverhouding tussen wie aan de macht is en de oppositie. Ik sta wantrouwig tegenover een nieuwe partij. Er zijn altijd invloeden van linksere partijen zoals MG, Véga of PVDA. Het zou al niet slecht zijn als de machthebbers eens naar de werkplaatsen zouden komen.

“Deze democratie met deze regeringspartijen is niet democratisch. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Er is een toename van de verschillen tussen klassen en zelfs kasten. We moeten voor onze syndicale strijd opkomen en ervan uitgaan dat we moeten strijden.”