#8dec. Interviews en foto’s vanuit Zaventem

15792133599_872a37f029_z

Door Mathias P. (Antwerpen)

Met een Antwerpse ploeg trokken we op deze stakingsdag naar Zaventem. We bezochten onder meer de piketten bij Atos, Brucargo, Sabena Technics, … Hieronder enkele interviews en foto’s.

Interview van een ACV-delegee bij Atos, een IT-bedrijf.

Denk je dat de regering bereid is om toegevingen te doen?

“Na het beluisteren van de debatten op de 7de dag en op basis van wat Rudy De Leeuw te zeggen had, lijkt het er niet op dat de regering van plan is om aan toegevingen te doen. Het ziet er niet naar uit dat deze regering gaat ‘moven’.”

En na de staking van 15 december? Of moet de strijd na deze algemene staking verder gezet worden?

“Ik vermoed niet dat de regering zal buigen na deze acties. Wat wij met het ACV wel kunnen bereiken, is dat we de CD&V onder druk kunnen zetten. We hopen erop dat als dat gebeurt CD&V in staat is om de rest van de regering tot toegevingen te dwingen.”

En wat als dat niet het geval? Wat als CD&V niet in staat is om dit te verwezenlijken?

“Als dat het geval is, moeten we met het ACV een eigen politiek orgaan uitbouwen en alle banden met de CD&V doorknippen.”

En dit bewustzijn heerst ook onder de andere militanten?

“Dit begint meer en meer door te dringen bij onze leden.”

Als blijkt dat de 15de niet voldoende blijkt te zijn , welke acties zou u dan graag zien plaats vinden?

“Wij zijn daar momenteel nog niet helemaal mee bezig. We hopen er natuurlijk op dat de 15de voldoende zal zijn, maar we blijven realistisch. Het probleem is ook dat we niet gewoon kunnen blijven staken. We zullen ook met alternatieve acties moeten komen. Burgerlijke ongehoorzaamheid bijvoorbeeld.”

Interview van een ABVV-delegee bij Cargo in Zaventem

Hoe verloopt het piket hier?

“Zeer goed, het kan altijd beter natuurlijk. Er is grote bereidheid om te staken maar het probleem is dat er erg veel interimarbeiders zijn. Deze zijn over het algemeen gewoon thuis gebleven en er is recentelijk ook veel nieuw personeel aangenomen. Deze mensen durven nog niet echt goed te staken. Onder de andere collega’s is de bereidheid groter.”

Hoe raken de besparingen jullie sector?

“Het gaat hem niet zo zeer om personeelsverlies. Het gaat eerder over het afschaffen van de loonsverhogingen. Ook zou er geen verhoging meer gegeven worden op anciënniteit maar op kwaliteit. Concreet betekent dit dat er niet meer naar dienstjaren gekeken, wordt maar enkel naar hoe goed je je kapot werkt en het gat van de baas kan likken.”

Wat verwachten jullie nu juist van de 15de. Zal het voldoende zijn?

“Het zal zeker nodig zijn om na de 15de verder actie te voeren, zoals hier al vaker gezegd is… De regering gaat niet op haar knieën na de 15de december.”

Zouden ze bereid zijn tot toegevingen na de 15de december?

“Neen, ik ben er vrijwel zeker van dat ze niet bereid gaan zijn. Ze zullen wel de schijn ophouden maar er zullen geen echte toegevingen gebeuren. Als er toegevingen zijn zullen deze niet ver genoeg gaan.”

Er werd gesproken over een vermogenswinstbelasting, wat vindt u daarvan?

“Dat is niet voldoende voor mij, in geen geval. Tijdskrediet, index, de pensioenleeftijd, … Dat zijn allemaal aanvallen die voor mij niet aanvaardbaar zijn.”

Hoe zie je de acties na 15 december? Hoe zou de strijd verder gevoerd kunnen worden?

“Elke maand één staking, een nationale. Van daaruit kunnen we verdergaan naar een 48urenstaking. De provinciale acties zijn goed maar gaan niet voldoende zijn.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie