Voorzitter Front National veroordeeld wegens racisme. Is dit een overwinning voor anti-racisten?

Daniel Féret, de voorzitter van het Franstalige extreem rechtse Front National, werd op 18 april veroordeeld wegens racisme. Féret kan zich tien jaar lang niet verkiesbaar stellen. Daarnaast moet hij 250 uur gaan werken in de integratiesector. Indien hij dit niet doet, verdwijnt Féret voor 10 maanden in de gevangenis. Zal dit een einde maken aan de electorale opgang van het FN langs Franstalige kant? Wij denken van niet.

Geert Cool

Franstalig extreem rechts heeft een lang verleden van interne twisten en verdeeldheid. Het Front National van Féret scoort bij de verkiezingen en in de peilingen, maar enkel omwille van haar naam. De band met het FN van Le Pen in Frankrijk is zowat de enige troef van het FN van Féret. De partij zelf is een lege doos zonder veel actief intern leven. Heel wat verkozenen in parlementen en gemeenteraden hebben de partij al snel verlaten of waren betrokken bij één van de vele dissidenties.

Het feit dat het Front National, ondanks zichzelf, hoge scores kan halen bij de verkiezingen, is een uitdrukking van een ongenoegen dat aanwezig is onder bredere lagen. Volgens recente peilingen zou het FN zo’n 17% halen in Charleroi. Nochtans heeft het FN niet echt een actieve werking in die stad.

Ook in Vlaanderen zien we dat het Vlaams Belang groot geworden is op basis van een passief ongenoegen. Een stem voor het VB is voor velen een stem tegen het politieke establishment, zonder dat dit gekoppeld wordt aan een actieve betrokkenheid bij de werking van die partij. Bij het FN is dat element nog veel sterker aanwezig, er is immers zelfs geen kader aanwezig om de partij te dragen. Moest het FN een zelfde partijkader gehad hebben als het Vlaams Blok in de jaren 1980, dan zou deze partij electoraal wellicht niet moeten onderdoen voor het VB vandaag.

De veroordeling van Féret zal mogelijk leiden tot een nieuwe reeks van interne discussies en confrontaties. Mogelijk zullen een aantal FN’ers van de gelegenheid gebruik maken om hun positie in de partij te versterken. Maar electoraal zullen er niet direct gevolgen zijn. Het FN zal na deze veroordeling geen of weinig kiezers verliezen. Wat maakt een veroordeling door een burgerlijke rechtbank uit voor kiezers die zich willen uitspreken tegen het establishment?

Terwijl de veroordeling op zich beter is dan een vrijspraak, zal dit niets veranderen aan de noodzaak om de strijd tegen extreem rechts te voeren daar waar ze moet worden gevoerd: op de werkvloer, in de wijken,… Daar toont de noodzaak van een politiek alternatief zich bijzonder scherp. Extreem rechts kan daarop inspelen, maar heeft geen antwoorden. Er zal nood zijn aan een linkse oppositie die op een actieve wijze het verzet organiseert tegen het huidig neoliberaal beleid. Enkel dan kunnen stemmen teruggewonnen worden van extreem rechts.

Delen: Printen: