Betoging van UDEP in Verviers

Op 1 april was er in Verviers een betoging van UDEP, de Unie voor de verdediging van mensen zonder papieren. De betoging eiste de regularisatie van alle mensen zonder papieren.

François Barzin

Met de betoging wordt druk gezet op de politici. Op dit ogenblik probeert minister Patrick Dewael een wet gestemd te krijgen die familieherenigingen enkel nog toelaat in de gesloten centra. Hierdoor zou het mogelijk worden om kinderen op te sluiten. Dat is nochtans in strijd met de mensen- en kinderrechten.

Een 500-tal betogers trok door de straten van Verviers in een vrolijke optocht. Heel wat inwoners van de stad waren wat verrast door de levendige betoging in de anders zo rustige stad. Er waren verschillende organisaties aanwezig op de betoging, waaronder "Entraide et fraternité", "Droit devant", Ecolo, MAS,…

De betogers werden aan het stadhuis opgewacht door de burgemeester van Verviers die de eisen van de betogers in ontvangst nam. In de eisen van de betogers werd er een link gelegd naar het huidig kapitalistisch systeem dat er voor zorgt dat mensen gedwongen worden om hun land te ontvluchten waardoor ze daarenboven nog eens het risico lopen om uitgebuit te worden in het land waarin ze terecht komen. Uiteindelijk worden zij dan nog het meest gestraft door ze terug het land uit te zetten, terwijl ze eigenlijk de grootste slachtoffers zijn.

De vakbonden die nochtans hadden beloofd om mee te mobiliseren voor deze betoging waren grotendeels afwezig. Er waren enkel een aantal militanten op individuele basis.

Delen: Printen: