Bezoek aan het museum van de weerstand

Vorige zaterdag bracht een groep LSP-leden een bezoek aan het museum van de weerstand in Brussel. Dat museum handelt over het verzet tegen de nazibezetting tijdens Wereldoorlog 2 en bevat heel wat interessant materiaal over het anti-fascistisch verzet. Het museum is zeker een aanrader voor jonge anti-fascisten en voor al wie geïnteresseerd is in de strijd tegen het fascisme.

De rondleiding in het museum gebeurde door Michel Vanderborght, algemeen secretaris van het Onafhankelijkheidsfront (OF). Het OF groepeert weerstanders uit de Tweede Wereldoorlog die actief waren in het gewapend verzet. Het OF werd destijds opgezet vanuit communistische hoek, maar was al snel veel breder. De communistische roots komt aan bod in het museum, maar het is zeker niet daartoe beperkt.

Het museum is één groot huldebetoon aan diegenen die hebben gevochten tegen het nazisme. Velen hebben hun leven geriskeerd om ervoor te zorgen dat de nazi’s niet zomaar konden overheersen in onze contreien. Duizenden jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, waren actief in het verzet. Dat verzet ging van sluikpers tot gewapende operaties tegen het Duitse leger. Bij de rondleiding werd daar uitgebreid op ingegaan, met de nodige anecdotes die het verhaal levendiger maakten. Het feit dat in de groep LSP-leden ook een weerstander aanwezig was, maakte dit nog concreter.

In het museum vind je informatie, beeldmateriaal, maar ook interessante stukken zoals machines waarop sluikbladen werden gekopieerd. Er liggen ook voorbeelden van wapens van verzetsstrijders, uiteraard zijn deze onbruikbaar gemaakt. Opvallend stuk is zeker de valse editie van Le Soir die tijdens de oorlog werd uitgebracht. Eén van de grootste stunts van het OF was immers de publicatie van 55.000 exemplaren van Le Soir met een ‘andere inhoud’. Deze editie werd verspreid in de kiosken via een uitgebreid netwerk van verzetsstrijders.

De rondleiding in het museum duurde enkele uren en liep wat uit omwille van de grote interesse onder de kameraden om meer te weten over dit onderdeel van een verleden dat ook ons verleden is.

Contact: Nationaal Museum van de Weerstand – Van Lintstraat 14 – 1070 Brussel – 02/522.40.41

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie