Islamabad: meeting over de strijd tegen de kapitalistische crisis

Op maandag 3 april hielden onze kameraden in het Pakistaanse Islamabad een succesvolle regionale bijeenkomst in de Press Club. De Socialist Movement Pakistan (SMP) had gemobiliseerd onder haar leden en contacten en er waren zo’n 120 aanwezigen.

In de zaal waren er heel wat jonge werklozen en arbeiders uit de openbare diensten, naast belangrijke nationale vakbondsleiders die bekend staan omwille van hun strijdbare opstelling tegenover het regime van Musharraf. De meeting ging over “De kapitalistische crisis en haar effect op de arbeidersklasse.”

Op de dag van de meeting stonden de Urdu-kranten (Urdu is de nationale taal van Pakistan) in Islamabad vol met artikels tegen de privatisering van het nationale staalbedrijf door Musharraf. Die verkocht dit bedrijf tegen een erg lage prijs. Een Engelstalige krant had op haar voorpagina een artikel over de kwestie van ziektes die veroorzaakt worden door het slechte water in Rawalpindi, waar er drie miljoen mensen wonen. Rawalpindi grenst aan Islamabad waarmee het een soort tweelingstad vormt. In het artikel stond hoe meer dan 1 miljoen mensen in de stad dit jaar ziek zullen zijn of worden door ongezond water. Dat komt door de corrosie van waterleiding en het mengen van bronwater met regenwater. Een dokter van het centrale ziekenhuis in de stad stelde in de kranten dat het water in het ziekenhuis vergiftigd is. Patiënten die van dit water drinken, kunnen eraan overlijden volgens de dokter. Dat is slechts één voorbeeld van de horror van het dagelijkse leven in het kapitalistische Pakistan.

De woede die bestaat onder de bevolking, kwam tot uiting tijdens de meeting van onze kameraden in Islamabad. De vergadering werd voorgezeten door Azad Kadri, een prominente vakbondsactivist in de Telecom die vorig jaar erg actief was in de strijd tegen de privatisering van het Pakistaanse Telecombedrijf PTCL. Geert Cool van de Belgische LSP sprak over de betekenis van het neoliberalisme voor de arbeiders en het wereldwijde verzet van de arbeiders en jongeren, waarbij onder meer werd verwezen naar recente bewegingen in Latijns-Amerika en Frankrijk. Er werd ook ingegaan op de moeilijkheden voor het VS-imperialisme in Irak en de verzwakte positie van de Amerikaanse regering.

Cr Shamsi, de vice-voorzitter van de nationale journalistenvakbond van Pakistan, stelde dat hij trots was dat hij kon spreken op een bijeenkomst van de Socialist Movement. Hij ging in op het fiasco van de privatisering van het staalbedrijf en stelde dat er een verbeten strijd nodig is tegen het regime van Musharraf om verdere aanvallen tegen te gaan. CR Shamsi feliciteerde ook de arbeiders van de PTCL voor hun voorbeeldige strijd.

In de discussie waren er vragen over waarom het ‘socialisme’ in Rusland gefaald heeft, hoe een socialistische samenleving er zou uitzien, het standpunt van het CWI over de strijd voor nationale bevrijding in Kasjmir,…

Kevin Simpson van het CWI beantwoordde de vragen op het einde van de meeting. Hij benadrukte ook het unieke karakter van de strijd van de PTCL-arbeiders tegen de privatiseringen, op een ogenblik dat de arbeidersklasse een relatieve stap achteruit zette. Kevin stelde dat met een scherpe leiding, in dit geval door de SMP, de arbeiders bereid zijn om strijd aan te gaan, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Het meest opvallende tijdens de meeting was het enorme respect onder de georganiseerde arbeidersklasse van Islamabad en Rawalpindi voor de Socialist Movement Pakistan. Het is ook opvallend dat jonge vakbondsleiders van de SMP heel wat respect krijgen, dat is nochtans niet evident in Pakistan. De strijdbare tradities van de SMP en de correcte politieke perspectieven zorgen ervoor dat onze organisatie verder kan groeien en steun kan krijgen van bredere lagen.

Delen: Printen: