Sri Lanka. United Socialist Party behaalt gemeenteraadszetel

Bij de lokale verkiezingen voor gemeenteraden en provincieraden op 30 maart behaalde de United Socialist Party, onze zusterpartij in Sri Lanka, een gemeenteraadszetel in Eheliyagoda. Ons stemmenaantal werd gevoelig verbeterd.

Clare Doyle

Er moesten honderden zetels verkozen worden. De USP nam deel aan 14 verkiezingen. In twee daarvan is het stemmen uitgesteld tot mei.

Op nationaal vlak wint de United People’s Freedom Alliance (UPFA), de regeringspartij. Haar voormalige bondgenoot, de Volksbevrijdingsfront (het Sinhalees chauvinistische JVP) kwam appart op. Die partij hoopte 50 gemeenteraden te kunnen controleren, maar slaagde er slechts in om één gemeenteraadsmeerderheid te behouden. Er wordt gespeculeerd dat president Rajapakse mogelijk nieuwe parlementsverkiezingen zal uitroepen om zo de positie van zijn partij te versterken.

In Eheliyagoda (Ratnapura) behaalde de United Socialist Party (USP) 710 stemmen (2,37%). Daarmee haalde onze partij één van de 16 zetels binnen. De UPFA haalde 10 zetels en de belangrijkste burgerlijke oppositiepartij UNP 4. De JVP heeft 1 raadslid verkozen. De voorkeurstemmen moeten nog bepalen welke kandidaat gemeenteraadslid zal worden. Het resultaat is alvast een belangrijke doorbraak voor de USP. Het is immers de eerste verkozen positie voor onze partij in Sri Lanka en het weerspiegelt de reputatie die we hebben opgebouwd als stem voor de arbeiders en armen. In andere regio’s verhoogden we ons stemmenaantal aanzienlijk, soms haalden we tot vier keer meer stemmen.

Ondanks het gebrek aan middelen slaagt de USP erin om haar steun uit te bouwen op basis van een duidelijk socialistisch programma. Dat is zeker het geval na onze goede score bij de presidentsverkiezingen vorig jaar, toen we de belangrijkste linkse kracht werden.

Volgende week zullen we een gedetailleerd verslag publiceren van Siritunga Jayasuriya, de algemeen secretaris van de USP en presidentskandidaat. Siritunga werd ook geïnterviewd door de Sinhalese BBC-dienst.

Delen: Printen: