Door Alex

15248559274_310dbb55e1_zOnze ploeg was een van de twee mobiele fietsteams van LSP die als actieterrein het centrum van Antwerpen hadden. We kwamen langs vele strijdbare piketten waar de actiebereidheid groot was. Er wordt vooral uitgekeken naar 15 december en velen zeiden dat ze, indien het nodig was, zouden doorgaan tot de regering zijn beleid intrekt of gevallen is. Er zullen meer acties nodig zijn om deze regering op de knieën te krijgen en desnoods ten val te brengen, dat was een vaak gehoorde opmerking tijdens onze discussies. Onze ploeg had afgesproken om 5.30 aan Berchem station waar de spoorwegvakbonden zich strategische hadden geplaatst. We kregen een onmiddellijk een koffie aangeboden en konden meegenieten van de aangename maar kritische sfeer aan het stakerspiket. Er werden ook tal van discussies gevoerd. Rond 6u30 reden we richting het Zuid naar “de Bell”, helaas was daar geen stakingspiket maar we konden zien dat er weinig personeel aan het werk was.

Daarna gingen we richting AP Hogeschool in de Lange Nieuwstraat in het centrum Antwerpen. Daar stond een piket van ACOD-Onderwijs met een aantal mensen die symbolische de voordeur hadden gebarricadeerd met lege dozen met opschriften waar overal zou bespaard worden in het onderwijs. Daar voerden we vooral de discussie over de beweging bij de studenten en hoe we deze verder konden zetten samen met het personeel. Aan de overkant zagen we ook nog een andere stakingspiket van personeelsleden van Belgacom. Zij vertelden ons hoe in hun sector aan sociale dumping wordt gedaan met personeel en ze vroegen zich af waarom de media niet meer aandacht hadden geschonken aan het feit dat een overheidsbedrijf als Belgacom aan belastingontwijking deed in Luxemburg. Ook waren er veel die beseften dat de regering niet snel zal plooien en dat ze bereid zijn tot het uiterste te gaan om deze regering op hun knieën te laten gaan.

Daarna gingen we richting de piketten van de Financietoren aan de Noorderlaan en gingen we langs het befaamde “kot” van de havenarbeiders waar we een interview deden met een havenarbeider (dat volgt later nog op deze site). Ook stelden we vast de hele mediaheisa over de havenarbeiders onnodig was vermits zij met enige rumoer rustig op café zaten in de buurt van het “kot”. Daarna vertrokken we richting hartje Borgerhout waar de sociale sector een stakingspiket had opgezet voor een RVT. Zij gingen samen met de mensen van Hart Boven Hard die aantal uur eerder een fietsparade hadden gehouden, in een betoging richting de Roma. Er waren ongeveer tussen de 750 à 1000 mensen die meededen. In de Roma zelf konden we na de betoging naar het VRT-Nieuws van 13 uur zien en de toespraken van de vakbondsleiding horen.