Ierland in opstand tegen waterbelasting

Interview door Jeroen (Gent) uit de november/december-editie van ‘De Linkse Socialist’

Tot 100.000 betogers protesteerden tegen een nieuwe waterbelasting in Ierland. De Ieren betalen via de gewone belastingen al voor hun water, maar nu wil de regering daar een extra taks bovenop doen. Het verzet hiertegen wordt breed gedragen en verandert ook het politieke landschap. Bij een tussentijdse verkiezing op 10 oktober werd Paul Murphy van de Anti Austery Alliance onverwacht in het parlement verkozen. We spraken met Finghin Kelly, parlementair medewerker van Paul Murphy.

Waarom is die waterbelasting zo belangrijk?

“De mensen gaan al zes jaar gebukt onder een hard besparingsbeleid waarbij de levensstandaard rake klappen kreeg. Dat brengt mensen in de problemen, statistieken geven aan dat een op vier mensen op de rand van armoede leeft. De Ierse economie kent een zogenaamd herstel, maar de mensen zien geen verbetering in hun levensvoorwaarden. En dan komt de regering nog eens met een nieuwe belasting op water die elk gezin 600 tot 700 euro per jaar zal kosten. Het is de druppel die de emmer doet overlopen.

“Deze waterbelasting was het centrale thema van onze verkiezingscampagne in Dublin South West. Het was een speerpunt voor de beweging tegen het besparingsbeleid en we gebruikten de verkiezingen om de beweging tegen de waterbelasting uit te bouwen. Op de dag dat Paul verkozen werd, waren er ook 100.000 betogers tegen de waterbelasting in Dublin. De waterbelasting is vandaag het meest prominente politieke thema.”

Hoe kan deze belasting gestopt worden?

“Voor ons is de niet-betaling belangrijk. Duizenden mensen hebben geprotesteerd en houden de installatie van watermeters tegen. Maar we zullen vooral een massale niet-betalingscampagne moeten organiseren als de eerste facturen in januari of februari in de bus vallen. Tot nu toe hebben meer dan een miljoen mensen geweigerd om zich voor de belasting te registreren en weigeren ze om de belasting te betalen. Samen met de politieke druk kan dat de belasting neerhalen.”

Hoe reageert de regering op deze druk?

“Sinds het begin van deze beweging weet de regering van geen hout pijlen maken. Elke dag spreken ministers elkaar tegen in de media en zijn er wanhopige pogingen om de impact van de belasting te minimaliseren door te zeggen dat de facturen lager zullen zijn dan verwacht. De steun voor de regeringspartijen en eigenlijk voor alle gevestigde partijen is historisch laag. Bij de laatste tussentijdse verkiezingen stemden twee derden van de mensen tegen de drie belangrijkste partijen die de Ierse politiek al sinds de onafhankelijkheid domineren.

“Waar Sinn Fein bij de Europese verkiezingen van mei nog de grote overwinnaar was en kon inspelen op het ongenoegen tegenover het besparingsbeleid, slaagden we er in hun bastion Dublin South West in om aan te tonen dat Sinn Fein holle retoriek brengt. Ze beperkt zich tot het idee: ‘wacht tot na de verkiezingen, stem voor ons en misschien kunnen we de waterbelasting dan afschaffen.’ Dat is geen actieve oppositie met een strijdbare strategie.”

Welk alternatief schuiven jullie naar voor op politiek vlak?

“We vertrekken van de kracht van de bevolking en de mogelijkheid van gewone mensen om te strijden. De beweging tegen de waterbelasting kan het politieke toneel veranderen en tal van parlementsleden laten verkiezen in de volgende algemene verkiezingen. Dat zou meteen ook de kwestie van een echte linkse regering op de agenda plaatsen.

“Zo’n linkse regering zou weigeren om de schulden af te betalen. Bijna een vijfde van alle belastingen gaat naar de 8 miljard die per jaar aan intrest op de schulden wordt betaald. Een onmiddellijke stopzetting van deze betaling en het verwerpen van alle rotte akkoorden met de trojka en de Europese Commissie is nodig. Op basis van een audit kunnen we ervoor zorgen dat gepensioneerden of mensen met bewezen behoefte terugbetaald worden, maar de schulden aan de grote bankiers en speculanten weigeren we te betalen. Het zou toelaten om het besparingsbeleid om te keren. Een programma van massale publieke investeringen mee betaald door progressieve belastingen en het overnemen van de sleutelsectoren in democratisch publiek bezit, zou voor echte verandering zorgen.”



Reactie van Paul Murphy in het parlement naar aanleiding van de pogingen om het protest tegen de waterbelasting te criminaliseren.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie