Verslag: Thomas, Foto’s: Wouter

15874860122_06e71532d5_zWe trokken op 24 november langs enkele bedrijven in de Antwerpse provincie: Van Hool, Smet Jet, DAF, IKO, ArcelorMittal en daarna ook enkele supermarkten in Antwerpen (Albert Heijn, Delhaize en Lidl). Aan al deze bedrijven stonden piketten met een grote opkomst van delegees en militanten. Bijna nergens waren er werknemers aan het werk gegaan. We werden telkens warm ontvangen en de openheid voor discussie en het uitwisselen van ervaringen was groot.

Dat deze rechtse regering een regering voor de 1% is en niet de 99% staat bij iedere delegee of militant als paal boven water. Dat deze regering tot significante toegevingen bereid zou zijn, wordt niet geloofd. Het logische gevolg dat veel delegees en militanten daar dan ook aan koppelen is dat we de regeringen zullen moeten doen vallen. De vraag is echter wat daarna? Terug naar de partijen die de N-VA groot gemaakt hebben? Liever niet, maar welk alternatief is er? Daar was veel discussie over.

Overal was het ook steeds duidelijk dat dit slechts generale repetities waren voor de hopelijk grootste algemene stakingsdag ooit in België op 15 december.

Bij Van Hool was er vrees voor een delokalisatie naar een nieuwe fabriek in Macedonië. Maar de arbeiders willen geen stap zetten in de richting van de loon- en arbeidsvoorwaarden die in Macedonië van toepassing zijn. Ook bij Smet Jet in Oevel, een bedrijf actief in de industriële reiniging, wordt gevreesd voor een inkrimping van de activiteiten. Het verminderde de strijdbaarheid niet, volgende week gaan militanten naar de kleinere vestiging in Oostende om het piket te versterken.

Bij IKO in Geel werd voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf gestaakt. Er was wat vrees voor wat zou gebeuren, maar de oproep werd massaal opgevolgd. Het smaakte naar meer, wat op 15 december duidelijk zal zijn. Wat verder op het terrein ligt een vestiging van ArcelorMittal. Er werden meteen afspraken gemaakt om op 15 december samen een piket te zetten.

Hierna trokken we naar enkele bedrijven uit de distributiesector in Antwerpen. Aan een vestiging van Delhaize stond een piket, het protest tegen zowel de dreigende herstructurering als de regeringsmaatregelen was er vastberaden. Voor het eerst sinds de komst van Albert Heijn naar ons land was er een staking waarbij de winkel niet openging. En ook bij Lidl was er een vestiging dicht, alles werd op één winkel geconcentreerd wat heel goed lukte. Afsluiten deden we op linkeroever in het havengebied.