Onderwijs krijgt koude douche!

Minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap Arena stelt in haar reeks decreten publiek-private samenwerking (PPS) voor de renovatie van gebouwen voor, voor de herfinanciering zou geld geleend worden aan woekerintresten, …

Elise de Battice

Dat haar besparing het beroepsonderwijs volledig op zijn kop zet, zal haar een zorg wezen. Arena wil het verplichte gemeenschappelijke lessendeel verhogen van 27 tot 28 uur en de technische lessen in het beroepsonderwijs terugbrengen van vijf tot twee uur. Haar zogenaamde doel is een voortijdige oriëntatie te vermijden. In realiteit gaat het om een besparingsoperatie die de hele basis van het beroepsonderwijs, gebaseerd op de beroepskeuze, in vraag stelt.

Het is uiteraard prachtig dat Arena onze scholen wil renoveren. Maar waar komt het geld vandaan? Via PPS zal de Franse Gemeenschap een contract voor 27 jaar aangaan met een maatschappij die privé-partners groepeert. Arena voorziet voor die 20 jaar een investering van 3 miljard euro, gespreid over alle netten, wat een renovatie van 10 à 15% van de scholen zou toelaten. Het risico? De privé-partners worden in zeker zin aandeelhouders van de school. Zullen ze zo greep krijgen op het onderwijs en het gratis karakter in vraag stellen? Zullen scholen binnenkort winstgevend moeten zijn?

Bovendien voorziet Arena om 1 miljard euro van een bank te lenen aan een torenhoog tarief. Tegen 2033 zal de gemeenschap – met ons belastingsgeld – niet minder dan 2 miljard mogen ophoesten voor de terugbetaling, intresten inbegrepen!

Bezoek ook de website van de Actief Linkse Studenten!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist