Foto’s. Protest tegen uitsluiting werklozen

stop11Op 14 november werd geprotesteerd tegen de uitsluiting van duizenden werklozen van elk recht op een uitkering. Op 48 dagen voor deze massale uitsluiting kwamen ongeveer 150 mensen op straat. De massale uitsluiting werd al beslist door de vorige regering en de nieuwe rechtse regering doet er nog een schepje bovenop.

Vooral vrouwen dreigen uitgesloten te worden. De organisatoren van de actie, het netwerk Stop Artikel 63§2, stelden: “Het gaat voor 65% om vrouwen en eenoudergezinnen. Vooral moeders met kinderen ten laste, 81% van de gezinshoofden die dreigen uitgesloten te worden zijn vrouwen. Maar ook deeltijds werkenden, interimmers, artiesten en anderen dreigen geraakt te worden. Velen van hen slaagden er niet in om voldoende ‘arbeidsdagen’ te verzamelen op voldoende korte tijd om recht te hebben op een volwaarde uitkering op basis van hun arbeid.” Velen zullen niet eens recht hebben op een tegemoetkoming van het OCMW.

De betogers verzamelden voor het ministerie van Werk in Brussel met de eis om deze maatregel in te trekken. “In het 17de rijkste land ter wereld, in een land met meer dan een miljoen mensen die volledig of deels zonder werk zitten, is de beperking in de tijd van de wachtuitkering onaanvaardbaar. We aanvaarden dit dan ook niet.”

Thierry Muller van het netwerk stelde dat de besparing die deze maatregel oplevert beperkt is. “Het is een politieke maatregel. Deze zal een sterke sociale impact hebben waardoor alle werkenden onder druk zullen staan. Het is onderdeel van de neerwaartse spiraal voor onze arbeidsvoorwaarden.”

“De vakbonden lijken van deze kwestie geen breekpunt te maken. Ze brachten vier centrale breekpunten naar voor. Wij willen dat ze er een vijfde aan toevoegen met de eis dat de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd ongedaan wordt gemaakt. We moeten overgaan tot mobilisaties die overeenstemmen met de woede die leeft.”

De oproep voor de afschaffing van artikel 63§2 werd ondertekend door honderden individuen en meer dan 60 organisaties, zowel politieke, syndicale als culturele organisaties. Ook LSP en ALS hebben de oproep ondertekend.

Foto’s door PPICS

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist