Verslag vanop het Wereld Sociaal Forum in Karachi

Het afgelopen weekend vond in het Pakistaanse Karachi het Wereld Sociaal Forum plaats. Er waren zo’n 5.000 tot 8.000 aanwezigen. Dat is een beperkte opkomst voor dit gebeuren. Er werd niet breed gemobiliseerd en de NGO’s domineren het gebeuren. Onze organisatie hield twee succesvolle meetings en maakt van het WSF gebruik om met de kameraden te discussiëren en ervaringen uit te wisselen.

Geert Cool vanuit Karachi

Onder de aanwezigen zijn er wel een aantal vakbondsactivisten, maar vooral leiders van de vakbonden. Veel gewone arbeiders waren afgeschrikt door de hoge inkomprijs van 100 Roepees. Anderhalve euro mag voor ons weinig lijken, maar een gemiddeld loon is misschien 4000 Roepees. Als we ’s avonds nog iets gaan eten in een straatrestaurant betalen we voor drie personen 170 tot 200 Roepees. Voor minder dan een euro kan je hier uitgebreid eten.

Het CWI kwam tot nu toe tussen met 50 tot 60 leden vanuit heel Pakistan en Kasjmir. We hadden twee meetings op het WSF. De eerste ging over de strijd tegen imperialisme, de oorlog in Irak en arbeidersstrijd in Europa. Ik sprak op die meeting waarop zo’n 100 aanwezigen waren. Onder de aanwezigen waren ook enkele leiders van een nieuw opgerichte vakbond van postarbeiders. Vrijdagavond waren we uitgenodigd op een bijeenkomst van die vakbond. Kevin Simpson van het CWI sprak er tegen privatiseringen. Hij legde ons standpunt uit voor een 200 postarbeiders. Dit kwam ook op de lokale televisie.

Onze meeting op het WSF was erg succesvol. De kameraden waren onder de indruk van de arbeidersstrijd in Europa en van ons standpunt tegenover de oorlog in Irak. Na de meeting had ik een interview met een Indische televisiezender en nog enkele journalisten.

Onze tweede meeting ging over Socialisme in de 21ste eeuw. Kevin Simpson sprak over het failliet van het kapitalisme en de noodzaak van een socialistisch alternatief. Hij legde uit waar het CWI voor staat en hoe wij een socialistisch alternatief zien. Dit leidde tot heel wat discussie, onder meer met afgevaardigden uit India.

Na de meeting deed ik een interview met een kameraad uit Sindh. Zijn verhaal was indrukwekkend. Onder bijzonder moeilijke condities van feodale heersers die alles domineren, organiseert hij er mee het verzet tegen onderdrukking en politierepressie. Hopelijk komt dit interview later deze week online.

Op de stand van de Socialist Movement Pakistan krijgen we veel positieve reacties. Onze kameraden vertaalden het Communistisch Manifest naar Urdu. Ze vertaalden ook CWI-brochures over Che Guevara en Venezuela. Deze verkopen enorm goed.

Onze interventie op het WSF verschilt van de meeste anderen. Wij zijn geen NGO, maar een politieke groep die opkomt voor haar socialistische opvattingen. Vandaag hebben we een vormingsdag in Karachi, morgen trekken Kevin Simpson, Khalid Bhatti van de Socialist Movement Pakistan en ikzelf naar Lahore. Daarna volgen er nog meetings en discussies in Kotli, Bagh (Kasjmir), Islamabad en Rawalpindi.

Foto’s van de vakbondsmeeting

Foto’s van het WSF

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist