Pakistan. Armoede in land met veel tegenstellingen

De tegenstellingen in Pakistan vallen meteen bij het verlaten van de luchthaven op. Terwijl de luchthaven van Karachi bijzonder modern is, is er in in de stad heel wat armoede en miserie. Met een klein busje rijden we naar het hotel in een chaotisch verkeer. In Pakistan leeft 86 procent van de bevolking met minder dan 2 euro per dag. Dat valt te zien in het straatbeeld.

Geert Cool vanuit Karachi

Het is tegen deze achtergrond van armoede in een verdeeld land dat het Wereld Sociaal Forum plaatsvindt. Rond de organiatie van het WSF is heel wat te doen. Het lijkt niet bepaald goed georganiseerd te zijn en vooral gericht op NGO`s. Op vrijdagavond werd van start gegaan met een openingsmeeting met verschillende bekende personaliteiten. Desmond Tutu zou er zijn opwachting maken.

De Pakistaanse arbeiders zelf zullen minder sterk aanwezig zijn. Dat komt door een gebrek aan publiciteit, maar ook door het toegangsgeld van 100 Roepee (iets minder dan anderhalve euro). Dat is voor veel arbeiders onbetaalbaar. Toch zouden er een aantal vissers komen die interessant zijn en ook uit Balochistan worden arbeiders verwacht.

Onze organisatie in Karachi telt een 50-tal leden. Het is echter niet evident om die georganiseerd te krijgen in een enorm grote stad zoals Karachi, waarbij veel kameraden erg arm zijn. Er leven hier naar schatting 13 tot 15 miljoen mensen en de stad is over een 70 kilometer uitgestrekt langs de zee.

We zullen tussenkomen op het WSF met een 100-tal kameraden uit heel het land. Op zaterdag organiseren we een bijeenkomst over imperialisme en de oorlog in Irak. Op zondag is er een meeting over socialisme in de 21ste eeuw. Maandag is er een scholingsdag voor de kameraden uit Karachi met een discussie over de situatie in Pakistan en wereldperspectieven, met een verslag van het CWI. Dinsdag trekken we naar Lahore voor een reeks discussies en meetings.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist