Neonazi’s houden komende zaterdag bijeenkomst in ons land

De neonazi’s van Autonome Nationalisten houden samen met de al even marginale Nederlandse collega’s van NVU (Nederlandse Volksunie) op 8 november een bijeenkomst in ons land. Waar ze zullen samenkomen, is niet bekend. Hun marginaliteit dwingt er hen nog steeds toe om de locatie van bijeenkomsten angstvallig geheim te houden.

Het gaat om een meeting in het kader van de samenwerking tussen beide groepen. Naast Constant Kusters van de Nederlandse NVU wordt ook gesproken door ene Tom Huylebroeck van Autonome Nationalisten. Er was eerder ook reeds een gezamenlijke bijeenkomst in Nederland.

Beide groepen staan bekend voor hun neonazistische inslag. Constant Kusters nam enkele jaren geleden nog deel aan een Hitler-herdenking van Blood&Honour in ons land. Medestanders van Kusters kenden gerechtelijke problemen. De samenwerking tussen Constant Kusters en de nieuwe groepering van Chris Berteryan in ons land is niet nieuw. Midden jaren 1990 kwam Kusters meermaals naar activiteiten van het Odal Aktiekomitee.

Het Odal Aktiekomitee was de toenmalige organisatie van Berteryan die probeerde verder te bouwen op de traditie van de verboden privémilitie VMO. de naam kwam van het voormalige café Odal van Bert Eriksson, de gekende neonazi en leider van de tweede VMO. Het Odal Aktiekomitee organiseerde onder meer een tegenbetoging toen Blokbuster in 1997 in Brugge betoogde tegen fascistisch geweld. De organisatie liep op de klippen toen kopman Berteryan zelf gerechtelijke problemen kende, hij zat jarenlang in de cel. Ook bleek er drugs verhandeld te worden in Odal-kringen. Het voorbije jaar maakte Berteryan zijn come-back met een betoging in Brugge waarop hij een twintigtal medestanders, waaronder militanten van Nation, wist te verzamelen. Er wordt geprobeerd om de komst van Gouden Dageraad naar het Europees Parlement aan te grijpen om een sterkere structuur uit te bouwen, begin oktober was er een gezamenlijke meeting in ons land.

De NVU werd jarenlang geleid door Joop Glimmerveen en genoot de steun van Vlaams Blokkers zoals Roeland Raes. Begin deze eeuw kwam het tot een breuk tussen Glimmerveen en Kusters. Glimmerveen verweet Kusters dat hij “het het nationaal socialisme corrumpeert door zijn gedrag. Liegen, bedriegen, roddelen, stelen en verdeeldheid zaaien.” Of nog: “De man mist het intellectuele vermogen zich op welk gebied dan ook in een gunstige richting te ontwikkelen.” Op demonstraties van de NVU zijn er vaak gekende neonazi’s, ook de in ons land vervolgde groepering BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw) trok naar Nederland om aan acties van NVU deel te nemen. Kusters probeert het neonazikarakter van zijn partij te ontkennen, maar is daar bijzonder onhandig in. Negationisme mag dan al een hobby zijn in deze kringen, geloofwaardig is het op geen enkel ogenblik.

De opmars van Gouden Dageraad en andere neonazi’s in Europa – onder meer de NPD van Udo Voigt en Jobbik in Hongarije – versterken het zelfvertrouwen van groeperingen die eerder door marginaliteit dreigden te verdwijnen. Ook al genieten deze neonazi’s niet veel steun, gevaarlijk zijn ze wel. Ze schuwen het geweld niet en met een versterkt zelfvertrouwen is het niet uitgesloten dat ze dit ook tegen links zullen inzetten. Voorlopig blijft het beperkt tot graffiti op de gebouwen van ABVV in Antwerpen en JOC in Brussel, maar dat dit kan escaleren hebben we in het verleden gemerkt met Odal dat in Brugge midden jaren 1990 deelnam aan de terreurcampagne tegen links. Alternatieve cafés werden kort en klein geslagen, een actie tegen de rol van Shell in Nigeria georganiseerd door Militant Links (de voorloper van LSP) werd manu militari uit elkaar geslagen door een chargerende bende nazi’s.

We zullen geen Gouden Dageraad-toestanden in ons land aanvaarden en roepen op om het protest tegen neonazi’s te organiseren. We mogen hen geen ruimte geven. De betoging van 9 november in Brussel, in het kader van een Europese antifascistische actiedag, is een uitstekende gelegenheid om het verzet tegen de neonazi’s in ons land op straat te brengen. No Pasaran!

9 november: betoging in Brussel

In het kader van een Europese actiedag op de herdenking van Kristallnacht (9 november), is er in Brussel een antifascistische betoging. Meer info over de betoging

9 november, 15u Brussel Zuid – aan de Megafoon (Stalingradlaan)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie