Zowat 5.000 voornamelijk Koerden betoogden vandaag in Brussel tegen de barbarij van Islamitische Staat en uit solidariteit met het belegerde Kobanê. De betoging kaderde in een internationale actiedag met gelijkaardige betogingen op hetzelfde ogenblik in zowat alle Europese landen.

15063721404_5bbf42b91b_z

De strijd om Kobanê staat op een keerpunt. Wekenlang al houden moedige strijders vol tegen het militaire overwicht van IS. Het VS-imperialisme heeft een bocht gemaakt in een poging om IS geen overwinning in Kobanê te gunnen, maar tegelijk wordt de deur open gezet voor rechtse Koerdische krachten om een grotere rol te spelen. Dat de Turkse bondgenoot eerder steun gaf aan IS versterkt het gebrek aan geloofwaardigheid voor het imperialisme.

Het zal er op aankomen om het verzet van onderuit te versterken met massale en democratisch georganiseerde verdedigingscomités over alle etnische en religieuze grenzen heen. In de strijd tegen de barbarij van IS zullen we ons tevens moeten richten tegen de barbarij die reactionaire groeperingen als IS groot kan maken, het kapitalisme en imperialisme. Een socialistisch Koerdistan in het kader van een socialistische confederatie van het Midden-Oosten is wat nodig is om een blijvend einde te maken aan oorlog, armoede, sectair geweld,…

Op de betoging was er een bijzonder verwelkomende sfeer. De aanwezige linkse organisaties uit België werden expliciet gevraagd om mee vooraan op te stappen en ze kregen nadien allemaal de mogelijkheid om vanop het podium hun solidariteit te betuigen. Dat gebeurde ook door alle aanwezige groepen: LSP/PSL, LCR/SAP, Rood, Vega, V-SB en militanten van Kasjmiri, Berberse en Marokkaanse afkomst. Onze militanten verkochten 144 exemplaren van onze nieuwe novemberkrant met een dossier over Kobanê.

Graag verwijzen we naar het nieuwe uitgebreide standpunt dat vandaag op onze site verscheen en verder op de actualiteit ingaat. Lees dit dossier hier.

Hieronder enkele foto’s door Liesbeth (Antwerpen).

Ondertussen volgden ook fotoreportages van MediActivista en PPICS.