Nigeria: nieuwe belastingsverhoging op benzine leidt tot dreiging algemene staking

In het nieuwe jaar was er een golf van woede in Nigeria nadat president Obasanjo plotseling een nieuwe belastingsverhoging oplegde.

Terwijl het om een beperkte som gaat, 1.5 Naira (ongeveer 1 Euro-cent) per liter, is het probleem van de benzineprijs erg explosief in Nigeria, zeker nu het zo snel komt na het stopzetten van de subsidies voor benzine.

Op 6 januari gaf de vakbondsfederatie Nigerian Labour Congress (NLC) de regering de tijd tot 20 januari om de maatregel in te trekken, zoniet begint op 21 januari een algemene staking.

Dit is de derde keer in zeven maanden dat een prijsverhoging leidt tot een mobilisatie voor een algemene staking. In juli vorig jaar was er de grootste algemene staking ooit in het land, een staking die acht dagen duurde. In oktober werd de oproep voor een algemene staking slechts op het laatste ogenblik afgeblazen na bepaalde toegevingen van de regering. Maar die toegevingen werden nooit doorgevoerd. Obasanjo ging verder met zijn beleid van deregulering en privatisering, en wordt daarin gesteund door het Westerse imperialisme. De laatste prijsverhoging is nu een druppel die de emmer doet overlopen.

Er zijn mobilisatiemeetings opgezet om de staking te organiseren. Vanaf 15 januari zullen een reeks grote meetings plaatsvinden.

Leden van de Democratic Socialist Movement (DSM) nemen deel aan deze mobilisatie voor een algemene staking. Onze leden zijn actief in de vakbonden, de National Conscience Party (NCP), studentenorganisaties, de vorig jaar gevormde Labour-Civil Society Coalition (LASCO),…

Wij komen op voor een vastberaden strijd rond bredere thema’s dan enkel de nieuwe belasting op brandstof en de noodzaak van de arbeidersbeweging om een socialistisch alternatief op de regering naar voor te brengen.

Lees de volledige oproep van de DSM voor de algemene staking


Achtergrondinfo:

  • Verzet tegen neo-liberalisme in Nigeria. Interview met Segun Sango (2.1.2004)
  • Nigeria: systeem in crisis (23.11.2003)
Delen: Printen: