Mechelen: lokale betoging tegen de oorlog

Op vrijdag 17 maart is er in Mechelen een lokale betoging tegen de oorlog georganiseerd door Internationaal Verzet en Comac. De betoging vertrekt om 19u aan het station van Mechelen. Het vormt een uitstekend moment om de anti-oorlogsbetoging van zondag 19 maart in Brussel voor te bereiden. We publiceren het pamflet dat in Mechelen wordt verspreid.

Binnenkort is het 3 jaar geleden dat Bush Irak binnenviel onder valse voorwendsels. Massavernietigingswapens zijn er nog steeds niet gevonden. Vandaag is het de VS-regering zelf die chemische wapens inzet zoals de fosforbommen bij de belegering van Fallujah. Democratie bracht de bezetting ook al niet.

In werkelijkheid aasde Bush op de Irakese olie. Door de productie te verhogen wou hij de energiefacturen van de Amerikaanse industrie drukken. Hij faalde compleet. De productie zit nog steeds onder het peil van voor de oorlog. Dat terwijl het land toen gebukt ging onder de economische sancties van de VN.

De bezetting eiste al ontelbare levens. Naar schatting 30.000 burgers, 10.000-en Irakese militairen en agenten, en ook 2250 Amerikaanse soldaten kwamen om. Een burgeroorlog langs etnische en religieuze lijnen lijkt niet veraf.

In 3 jaar jaagde Bush er 240 miljard dollar door. Beeld je in wat we met dit geld hadden kunnen doen voor drinkbaar water, voedsel, onderwijs, sociale huisvesting, gezondheidszorg, … De enigen die profiteren van de onstabiliteit in het Midden-Oosten zijn religieuze fanatici en de oliemultinationals die door de hoge olieprijs hun winsten zien stijgen. Een prijs die de Irakese bevolking betaalt met haar levens en toekomst, de VS-bevolking via hun belastingen en zonen en dochters die er gaan vechten. Iedereen door de verhoogde olieprijzen. In 2005 maakte Exxon een mega-winst van 36,13 miljard dollar, 43% meer dan het jaar voordien. Shell 25,3 miljard dollar, meer dan welk Brits of Nederlands bedrijf ooit.

Sinds het officiële einde van de oorlog zakt Bush steeds verder in het moeras dat hij zelf creëerde en met hem ook zijn populariteit. Steeds meer mensen zien door zijn drogredenen. Vele ogen openden na de orkaan Katrina. Neoliberalisme betekent keuzes: Bush snoeide in de budgetten voor de dijken in New Orleans en verhoogde de middelen voor het leger. Met alle gevolgen van dien voor de voornamelijk zwarte armen in New Orleans. De aanpak van de regering choqueerde de Amerikaanse samenleving. De populariteit van Bush kreeg nog meer klappen. Een senaatscommissie onderzocht de rol van de regering in deze ramp. Door de boycot van de Democraten bestond de commissie enkel uit partijgenoten van Bush. Toch kreeg de regering bakken kritiek over zich heen. Ook de publieke opinie keert zich almaar meer tegen het regime. In november nog staakten duizenden Amerikaanse scholieren en studenten tegen de bezetting.

Op 19 maart wordt het verzet internationaal gebundeld. Ook in Brussel wordt er betoogd, daarom roepen wij, Comac en Internationaal Verzet op voor een betoging in Mechelen ter mobilisatie naar deze Nationale betoging. Kom daarom op vrijdag 17 maart om 19 uur massaal naar het station en betoog mee tegen de bezetting in Irak.

LOKALE AFSPRAAK voor de internationale betoging van 19 maart in Brussel: 13 uur a/d loketten v/h station Mechelen

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie