Steuncampagne voor slachtoffers van aardbeving in Kasjmir en Pakistan

We publiceren een verslag van de hulpcampagne van de Trade Union Rights Campaign naar aanleiding van de aardbeving eind vorig jaar. Ook in België hebben we geld opgehaald voor deze campagne en we vinden het belangrijk om een beeld te geven van wat er met dit geld gedaan is. De campagne wordt overigens nog verdergezet, bijdragen zijn dus nog steeds welkom.

Verslag door Rukhsana Manzoor, nationale coördinator TURCP

Hulpcampagne gaat door in de winter – vier scholen blijven overeind ondanks koude

De Trade Union Rights Campaign in Pakistan en Kashmir (TURCP/K) heeft haar hulpcampagne die werd opgestart op 9 oktober verdergezet. We wilden in december 2005 overgaan van het aanbieden van hulp naar het heropbouwen van de regio. Maar de extreme koude met hevige sneeuwval en regen dwong ons ertoe om onze prioriteiten aan te passen.

De tenten die werden voorzien, voldeden niet toen de eerste sneeuw begon te vallen. Wij begonnen onmiddellijk met het aanbieden van stalen versterkingen en ander bouwmateriaal waarmee we zo’n 100 families konden helpen in Bagh, Kasjmir.

De TURCP/K heeft ook de voedselvoorziening in Eid verdergezet. Daar deelden we voedsel uit aan arme arbeidersgezinnen. We gaven ook kerstmisgeschenken aan gemeente-arbeiders van christelijke achtergrond (de anderen vieren kerstmis niet).

TURCP/K heeft 4 scholen opgebouwd in de getroffen regio. Drie scholen bevinden zich in Bagh, Kasjmir, en één in Alai Batgram in de Noordwestelijke Grensprovincie van Pakistan. In deze scholen zijn er 680 jongeren die onderwijs krijgen. TURCP heeft alle middelen bijeengebracht om de scholen op te starten.

Aanvankelijk werden de scholen opgestart in grote tenten, maar het slechte weer en de sneeuw dwongen ons ertoe om een betere vestiging te bouwen voor de scholen. We voorzagen staalplaten, meubels, boeken, kledij,… voor deze scholen. Ook zijn er 9 leraars aangeworven om les te geven. Sinds november 2005 werken deze scholen onafgebroken.

Er zijn 4 scholen, waarvan 3 in de regio van Bagh:

– Chanar openbare school, Jabar Bagh, 200 studenten en 2 leraars

– School van Arbeidershulp, Chatrore Bagh, 80 studenten en 2 leraars

– Kasjmir Ganga Academie Kotera, Mast Khan Bagh, 250 studenten en 3 leraars

– School van Arbeidershulp, Batgram Alai NWFP, 150 studenten en 2 leraars

We hebben ook boeken gebracht voor 400 andere scholieren in 4 dorpen in de buurt van Bagh. We willen deze scholen tot na april 2006 blijven organiseren, maar hebben daar financiële middelen voor nodig.

Hulpwerk

TURCP is nog altijd betrokken bij hulpverleningswerk om voedsel en onderdak aan te bieden. We hebben voedsel, medicijnen, tenten, water, dekens, kledij,… verspreid onder zo’n 20.000 mensen in Bagh (Kasjmir) en de regio Hazara in NWFP. Het meeste hulpwerk werd verricht onder mensen die in de dorpen in de bergen leven. In heel wat regio’s waren wij de eersten die hulp aanboden. We blijven betrokken bij het aanbieden van hulp aan armere families.

Heropbouw

TURCP/K heeft 1.995 Pond gegeven aan de families van 5 vakbondsactivisten die omkwamen. We zullen nog eens 4.000 pond geven aan de families van andere vakbondsactivisten die het slachtoffer werden van de aardbeving. Dat geld wordt gebruikt voor de heropbouw van huizen. We hebben ons vooral gericht op vakbondsactivisten in zowel Kasjmir als NWFP. We gaven ook financiële steun aan de families van 7 leden van TURCP die omkwamen in Hazara en Shangla in NWFP.

Vakbondsactiviteiten

TURCP/K heeft verschillende bijeenkomsten georganiseerd van vakbonden in Kasjmir en Pakistan om de problemen van de arbeiders en de armen in de getroffen gebieden bekend te maken. We organiseerden twee meetings in Kasjmir om een eerbetoon te brengen aan de slachtoffers.

De Trade Union Rights Campaign wil iedereen bedanken die solidair was met onze campagne en bijdragen heeft gestort. We zetten de komende maanden onze campagne verder en je kan ons nog steeds steunen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist