Inbev: werknemers op straat, toplui krijgen miljoenen

Terwijl het bierconcern Inbev een reeks herstructureringen doorvoert waarbij een aantal werknemers op straat worden gezet, heeft het bedrijf wel de nodige miljoenen om te betalen aan drie voormalige topfiguren van het bedrijf. Het vertrek van drie topfiguren kostte in totaal 31 miljoen euro!

Er wordt al enige tijd actie gevoerd door het personeel van Inbev. Eind vorig jaar werd aangekondigd dat 232 jobs worden geschrapt in de Belgische vestigingen en recent werd beslist om nog eens ruim 200 jobs te schrappen, voornamelijk in Jupille. De directie kondigde bovendien op een Europese ondernemingsraad op 1 maart aan dat er drie herstructureringen zouden volgen in Europa.

ACV-secretaris Luc Gysemberg stelde begin februari al in een interview: “We hebben gezegd dat de besparingsplannen die de Brazilianen Inbev opleggen geloofwaardiger zouden overkomen indien ook zij 10 procent inleveren op de ruime gages die ze ontvangen.” Dat standpunt wordt nu nog versterkt door het bekendmaken van de ruime afscheidspremies voor drie topfiguren uit het bedrijf. Samen kregen die een afscheidspremie van 31 miljoen euro! 1,2 miljard Belgische frank is dat. Of voldoende om de lonen van 232 werknemers gedurende zo’n 5 jaar te betalen…

Terwijl er steeds gehamerd wordt op de noodzaak van loonmatiging, zien we dat er een positieve loonspiraal is voor topmanagers. ACV-voorzitter Cortebeeck stelde hierover in Knack: “Een bedrijfsmanager kan van personeelsleden niet vragen om de looneisen te milderen, als hij dat zelf niet wil doen. Dat pikken werknemers niet. Dan worden ze terecht kwaad, zoals ik ook begrijp dat ze boos zijn wanneer de multinational InBev louter omwille van de winstmaximalisatie herstructureringen doorvoert en honderden mensen op straat zet in Leuven en Luik. Samen met de Luikse bisschop Aloys Jousten vind ik dat er dan ethische grenzen overschreden worden.”

De ontslagen bij Inbev zorgden inderdaad voor reacties van de bisschop van Luik en de hulpbisschop van Namen. Die stelden in een interview: “Als de economische wetten geen rekening houden met de mens, moeten die wetten veranderen. Het banenverlies stapelt zich op. Gisteren Arcelor, vandaag Inbev. Wat zal het morgen zijn? Is dit de Europese kant van de mondialisering van de economie. Dit beroert ons. Samen met de slachtoffers, hun familie, hun collega’s en veel burgers zeggen wij: als de financiële logica zoveel lijden veroorzaakt, is ze onmenselijk en moet ze veranderen.”

De logica van het huidig systeem bestaat er inderdaad uit dat alles ten dienste van de winst staat. Om de winsten te verhogen, worden werknemers op straat gezet. Die vaststelling wordt door steeds meer mensen gemaakt. De centrale vraag is dan natuurlijk: wat is het alternatief op het winstsysteem? Wij menen dat het niet mogelijk is om binnen het huidig systeem te komen tot een echt sociaal beleid. Als de winst altijd het belangrijkste is, kan een sociaal beleid niet blijvend worden doorgevoerd. Het is dan ook noodzakelijk om te breken met het huidig systeem en te bouwen aan een alternatief waarin de behoeften van de bevolking centraal staan en niet de winst. Dat is het socialistisch alternatief waarvoor wij opkomen.

Delen: Printen: