BM&S. Na acht weken staking moet strijd uitgebreid worden

Foto door Elisa Rigo
Foto door Elisa Rigo

Afgelopen vrijdag kwamen een honderdtal mensen naar de actie in solidariteit met de arbeiders van BM&S en het steuncomité dat is opgezet. Bij BM&S staken de 14 werknemers al acht weken tegen het ontslag van vijf collega’s. Vrijdag werd actie gevoerd voor de kantoren van Jo Cornu, de gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Er waren militanten van verschillende sectoren, zowel uit de publieke als de private sector. Er was een strijdbare sfeer en er werden slogans geroepen. Onder meer: “Niet de NMBS privatiseren, maar de 5 arbeiders re-integreren.” Of nog: “Een enkele oplossing: de re-integratie”.

Verslag door Laure (Brussel)

Jo Cornu heeft eens te meer de struisvogel-tactiek gebruikt rond de kwestie van de re-integratie van de vijf arbeiders op de site in Schaarbeek. Hij stelde dat hij daar niets tegen heeft, maar dat het niet in zijn macht ligt. Hij ging direct rond het feit dat het beleid van onderaanneming op sites van de Belgische spoorwegen tot deze problemen leidt.

De arbeiders van BM&S zijn aan hun negende stakingsweek begonnen. Ze hebben meer dan ooit nood aan zichtbare acties, het neerleggen van het werk volstaat immers niet om de hardvochtige werkgever tot toegevingen te dwingen.

Enkel een uitgebreide strijd van alle schoonmakers bij het spoor en van het volledige spoorpersoneel tegen onderaanneming, maar ook tegen de geplande besparingsmaatregelen die de arbeidsvoorwaarden bij de spoorwegen hard dreigen te raken, kan tot een overwinning leiden voor de moedige stakers.

Het wordt tijd dat de solidariteit in woorden vanwege verschillende centrales van het ABVV wordt omgezet in concrete actieplannen om de strijd bij BM&S te winnen en de vijf te re-integreren. Een overwinning voor hen, zou een overwinning voor ons allen zijn.

  • Allemaal samen, solidair met de arbeiders van BM&S!
  • Voor de onmiddellijk reïntegratie van de vijf afgedankte arbeiders, delegees en interimmers, met echte contracten en degelijke lonen!
  • Voor de insourcing van de schoonmaakdiensten bij de NMBS!
  • Zelfde werk, zelfde loon, zelfde strijd!
  • Stop de privatisering van de openbare diensten!

 

Foto’s door PPICS:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie