Verslag van op het piket bij Delhaize in Antwerpen-Zuid

Door Andrej

apzuid2De Delhaize op  het Zuid is één van de grootste in die buurt van Antwerpen. Als we er met LSP campagne voeren, onder meer tegen racisme, krijgen we er steevast goede reacties van klanten en personeel.

Het personeel van Delhaize is vandaag in ruim 100 winkels in Vlaanderen aan het staken tegen de aankomende zware herstructureringen en ook tegen de asociale houding van de directie in de onderhandelingen. Ondanks het feit dat de Delhaizegroep steeds meer winsten boekt, kiest de directie toch voor een frontale aanval op de werkomstandigheden en verloning van het personeel.

Er staan een pak hervormingen op de door winst beheerste agenda van de directie. Er moet meer gewerkt worden voor hetzelfde loon, de betaalde pauzes worden afgeschaft, gemiddeld 10 mensen minder personeel per winkel, gemorrel aan de anciënniteitregeling en een herziening van de pensioenregeling, afschaffing van premies voor feestdagen en weekenddagen. Dit staat in schril contrast met de reeds gedane inleveringen van het hardwerkende personeel.

Wat de arbeiders en bedienden van de supermarkt vooral doet koken van woede is de houding van de directie tijdens het sociaal overleg. De directie weigert concreet mee te delen waar de ontslagen zullen vallen, hoeveel en vooral op basis van welke criteria. De militanten van de vakbonden vrezen dat dit een tactiek is om het personeel te breken vooraleer men er met het botte mes invliegt.

De discussie aan het piket ging dan ook vooral over hoe de strijd verder moet worden gevoerd. Verschillende opties werden bediscussieerd. Eerst en vooral vragen de personeelsleden aan omstaanders, klanten en buurtbewoners om de verantwoordelijkheid voor de imagoschade en het verlies door de staking bij de directie te leggen. Hiervoor roepen de stakers iedereen op zoveel mogelijk hun strijd, en de daarmee gepaarde argumenten, te verspreiden via sociale media zoals Facebook en Twitter.

Voor velen van de Delhaize op het Zuid in Antwerpen was dit één van hun eerste sociale acties. Ook al zijn sommigen nog wat onwennig of onzeker, de vastberadenheid en solidariteit is groot. Een vakbondsafgevaardigde meende dat de aanvallen op het personeel van de GB’s in het verleden een teken aan de wand was, samen met de komst van Albert Hein, en dat de reactie op die aanvallen toen te slecht werd opgevolgd door de vakbonden. Desondanks vertelde een andere werkneemster dat er bij een vorige sociale actie wel een solidariteitsbezoek was van werknemers van de Albert Hein. Dit kon op veel sympathie en steun rekenen.

Er werd ook besproken of er buiten verdere stakingen geen andere acties konden ondernomen worden. Een steunaffiche-campagne in de buurt, een opmars met verschillende winkels door Antwerpen, kwam aan bod. De ervaringen en de moed van de fastfoodarbeiders uit de VS kwamen ook aan bod in deze discussie. Het personeel dat zoekende is naar de volgende stap in hun strijd kijkt op naar de fastfoodbeweging die zoals in Seattle hun loon verdubbelde door sociale strijd.

Een afgevaardigde besloot het gesprek door te stellen dat dit nog maar het begin is van het verzet tegen de directie en dat ze niet zullen inbinden, in één adem waarschuwde ze hiermee ook de nieuwe federale regering. Met LSP zullen we verder hun strijd ondersteunen.


Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie