Boechout: “We wilden de zaak niet laten escaleren”

Burgemeester Mariën stelde in een artikel in het Nieuwsblad van 7 maart: “Wat er precies gebeurd was, wist ik niet maar onze politie is bewust niet tussenbeide gekomen om de zaak niet te laten escaleren, de politie wist dat er een extreem rechts feest zou plaatsvinden in de ruime regio rond Boechhout maar de exacte locatie was onbekend.”

Jan Van Olmen

Men wou de zaak dus niet laten escaleren. Het feit dat een cameraman van VTM door 20 (meestal Duitstalige) skinheads in elkaar werd geslagen, vijfmaal de politie belde en uiteindelijk moest gaan hulp zoeken bij mensen in de buurt is dus blijkbaar geen “escalatie van de zaken.” Bovendien wordt er beweerd dat een undercoverpatrouille een oogje in het zeil hield tijdens de zaterdagavond-en nacht. Vreemd dat men dan niet eens de exacte locatie van het gebeuren wist. De affiche met de afspraakplaats was dagen op voorhand gekend en daaruit bleek dat het concert in de zuidelijke rand van of rond Antwerpen zou plaatsvinden.

“Als BH de openbare orde in het gedrang brengt, dan steun ik de burgemeester als hij daar – bij de minste overlast – paal en perk aan stelt”, zo verklaarde Dewinter een tijdje eerder in De Standaard. We zien wat er gebeurd is. Een bende skinheads kon ongestraft de hele avond en nacht de buurt teisteren en zelfs overgaan tot fysiek geweld. Dit toont weeral eens het ware gezicht van het Vlaams Belang en haar rechtse sympathistanten zoals Mariën.

Blokbusters die op een vreedzame manier stickers e.d verkochten, werden afgelopen zomer echter aangehouden en behandeld als criminelen pur sang. Een minderjarige Nederlandse kameraad werd zelf urenlang opgesloten en diens ouders werden niet op de hoogte gebracht. In één woord: intimidatie! De gebeurtenissen afgelopen zomer en de recente escalatie van fascistisch geweld in Boechout tonen aan dat er meer dan ooit nood is aan eengemaakt arbeidersverzet tegen dit soort wanpraktijken. Want als de skinheads de indruk krijgen dat de burgerlijke staat hen geen duimbreed in de weg legt, dan zullen ze vroeg of laat over gaan tot een open oorlog tegen alles wat links, andersdenkend of allochtoon is.

In de jaren ’80 waren er verschillende terreuracties van de fascisten, op de burgerij moesten we toen ook niet rekenen. VMO- en NJSV-leden provoceerden in de jaren 80 linkse cafés, zo werden herhaaldelijk ruiten ingegooid. Een café werd zelfs beschoten, net zoals het lokaal van het Masereelfonds. Hierbij werden zeer gevaarlijke dumdum-kogels gebruikt. Iedereen wist dat Alex Van Oeteren en de Spinnewyns de daders waren. Deze lieden waren wijd en zijd bekend als geweldenaars en fascisten. Ze werden echter niet vervolgd…

Ook vandaag zien we dat de politie het noodzakelijker vindt om linkse activisten te vervolgen (zo wordt de verantwoordelijk uitgever van een Blokbusteraffiche in Deurne vervolgd omdat een affiche werd wildgeplakt door onbekenden), dan gevaarlijke fascisten aan te pakken die zelfs in hun eigen land niet welkom zijn (op het feest afgelopen zaterdag waren volgens de cameraman redelijk veel Duitse fascisten, het waren deze kerels die hem bijna het ziekenhuis insloegen). In Duitsland is Blood&Honour verboden nadat in 2000 bij huiszoekingen ook handgranaten werden gevonden bij leden van de neo-nazibeweging. Ook bij een recente huiszoeking eerder deze week in Nürnberg werd een handgranaat gevonden.

Tegenover het geweld van de fascisten en de willekeur van het burgerlijk staatsapparaat zullen we een ééngemaakt verzet van arbeiders en jongeren organiseren! Stop het fascistisch geweld!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist