Dat iemand met een Porsche rijdt, is natuurlijk een vrije keuze. Socialisten hebben daar op zich niets op tegen. Maar rond het verhaal van de Porsche-man van N-VA, die De Wever voor de ogen van alle media ging ophalen, zijn er toch enkele opmerkelijke bedenkingen te maken. De man zelf is ondertussen overigens gepromoveerd tot kabinetschef van Jambon. Die zal daar wel zijn redenen voor hebben.

Een opmerkelijk detail was natuurlijk dat de nummerplaten vooraan en achteraan verschillend waren waardoor een onschuldige vrouw uit Limburg reeds een boete uit Brussel kreeg. De bestuurder van de Porsche, Joy Donné, werkte als zelfstandig adviseur voor De Wever en was eerder actief op verschillende liberale kabinetten. Maar dan wel van die andere liberalen, van Open Vld en MR. Donné erkende dat hij wist dat de nummerplaten niet klopten, maar stelde dat hij nog geen tijd had gehad om het recht te zetten. Al goed dat de man geen asielzoeker was of hij zat al lang in een van de nieuwe gesloten centra om zo snel mogelijk uit het land “verwijderd” te worden. Temeer daar het niet bij één inbreuk bleef, de wegstuivende overlastplegers hadden hun veiligheidsgordel niet om.

Toen Donné De Wever ging ophalen, griste hij snel een papiertje van achter zijn ruitenwissers en gooide dat op de grond. Een parkeerboete zomaar op de grond gooien, de repressieve GAS-regels treden onverbiddelijk op tegen dergelijke overlast. Onverbiddelijk? Neen, in dit geval werd meteen aangekondigd dat er geen GAS-boete zou uitgedeeld worden. Blijkbaar wordt voor de GAS-regels effectief een onderscheid gemaakt naargelang van wie de feiten pleegt. Wat in ons geval overlast is, is dat niet voor een Porsche-besturende zelfstandige adviseur van De Wever.

Het bevestigt wat wij al langer stellen: de GAS-boetes voeren een stelsel van willekeur in. De toepassing gebeurt op dusdanige vage basis dat de autoriteiten op totaal willekeurige basis kunnen beslissen om al dan niet een boete uit te schrijven. Binnen de willekeur zit er wel enige systematiek. Jongeren die een broodje op een trap van een kerk eten worden wel vervolgd, blitse neoliberalen niet. De elite beschermt zichzelf terwijl het gepeupel aan willekeur wordt onderworpen. Krachtige verandering heet dat in N-VA-kringen.