Besparingsregering wil 6 miljard voor F35’s…

Artikel door Maxime (Brussel) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Op 24 juli hield de legerleiding een persconferentie waarop het een erg technisch document van 25 pagina’s aan de journalisten meegaf. Het document had het onder meer over de vraag van het leger voor een opvolger voor de F16 straaljagers. Het leger wil meer offensieve modellen die meekunnen met de belangrijkste grootmachten zoals Rusland. Uiteraard moet het toestel ook voldoen voor heimelijke spionageactiviteiten. Kortom, alleen de F35 voldoet aan alle voorwaarden die de legertop stelt.

Het feit dat deze vliegtuigen bijzonder duur zijn, lijkt de federale onderhandelaars niets uit te maken. Deze partijen aarzelen niet om op zowat alles te besparen, behalve op de cadaus voor de grote bedrijven of de aankoop van dure Joint Strike Fighters die 150 miljoen euro het stuk kosten, met 40 dergelijke vliegtuigen komen we aan 6 miljard! En dat zijn dan nog maar schattingen voor de aankoopprijs, er zal ook onderhoud nodig zijn.

En wat is het doel? Volgens Foreign Policy, een magazine van de Amerikaanse Slate Group, “heeft de F35 niet de wendbaarheid van een F16 of de kracht van een F15 bij bombardementen. (…) Erger nog, de F35 kan niet zo vaak opstijgen om een missie uit te voeren – of, en ook dat is belangrijk, om de piloten toe te laten om te rusten. De complexiteit van de machine vergt immers een lang onderhoud en beperkt ook de levensduur. (…) In tegenstelling tot wat velen denken is het toestel ook niet in staat om alle radars te omzeilen. Gevoelige radars kunnen de F35 vanuit bepaalde hoeken wel degelijk detecteren.” (1)

Het model wordt vooral gekozen om compatibel te zijn met de vernieuwing van de Amerikaanse kernwapens op Kleine Brogel. Dat werd in oktober 2013 nog bevestigd in het kader van een manifestatie tegen kernwapens onder de titel ‘Time to go’. Een platformtekst die toen al stelde dat de aankoop van F35’s het resultaat zou zijn van de modernisering van de Amerikaanse kernwapens werd toen ondertekend door politici van alle rechtse partijen die nu aan tafel zitten.

De volgende federale regering wil miljarden besparen, maar wil tegelijk dat de regering daarna miljarden uittrekt voor straaljagers die niet zo performant zijn als ons wordt verteld. Met deze beslissing willen de rechtse partijen internationaal op een goed blaadje staan. Het is een ondersteuning van de NAVO. Hiermee krijgen de rampzalige militaire avonturen van het VS-imperialisme een Belgisch duwtje in de rug.

Op een ogenblik dat de sociale tekorten en behoeften groot zijn, wordt ons altijd gezegd dat er geen middelen zijn. Tegelijk wordt zowel in ons land als in de VS en elders steeds meer geld uitgetrokken voor defensie en oorlogstuig. De imperialistische logica van het platbombarderen van landen of regio’s of een dictatuur om terroristische groepen te bestrijden, is tot mislukken gedoemd. Dat bleek ook in het verleden al.

De rechtse regering-in-vorming werpt zich op als een harde en repressieve besparingsregering in eigen land en als een avonturier op internationaal vlak. Op een ogenblik dat ons levensstandaard op nooit geziene wijze onder vuur ligt, is de aanschaf van dit oorlogstuig een provocatie van een establishment dat zich alles denkt te kunnen veroorloven. Hoog tijd om hen van antwoord te dienen!

Voetnoot

(1)          http://www.slate.fr/story/54637/le-f-35-la-ruine-du-pentagone

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie