Home / Partijnieuws / CWI Nieuws / Paul Murphy wint tussentijdse parlementsverkiezing in Dublin South West

Paul Murphy wint tussentijdse parlementsverkiezing in Dublin South West

paulmHet protest tegen de besparingsmaatregelen van de Ierse regering kent een momentum. Op zaterdag betoogden tot 100.000 mensen in Dublin tegen de gehate waterbelasting die de regering wil invoeren. Een eerdere poging om die taks in de jaren 1990 in te voeren botste op een massale niet-betalingscampagne. Ook in die campagne speelden activisten van de Socialist Party een vooraanstaande rol en het leidde tot de verkiezing van Joe Higgins in het Ierse parlement.

De betoging gisteren werd mee georganiseerd door Anti-Austerity Alliance (AAA), de bredere alliantie van verzet tegen het besparingsbeleid waar de Socialist Party aan deelneemt. Na lokale betogingen en acties gaf deze nationale mobilisatie een uitdrukking aan de enorme woede. Het biedt een uitstekend vertrekpunt voor een niet-betalingscampagne.

Ook op politiek vlak laat de woede tegenover de besparingen en de waterbelasting in het bijzonder zich voelen. In Dublin South West was er een tussentijdse verkiezing voor één parlementszetel. Deze zetel werd verrassend gewonnen door Paul Murphy van de AAA. Tot voor de laatste Europese verkiezingen zat Paul Murphy namens de Socialist Party in het Europees Parlement.

Paul haalde het in deze verkiezingen van de kandidaat van Sinn Fein, de partij die gezien wordt als een linkse oppositie tegen de regering maar die dit verzet niet via massamobilisatie of een niet-betalingscampagne wil organiseren. Sinn Fein maakt zich op om net zoals in Noord-Ierland deel van de regering uit te maken. Het debat over de waterbelasting zette de toon in de kiescampagne. De weigering van Sinn Fein om een niet-betalingscampagne te ondersteunen, woog sterk door.

Van de eerste voorkeursstemmen haalde Sinn Fein 30% tegenover 27,2% voor Paul (6.540 stemmen). Hierna worden in het Ierse kiesstelsel kandidaten met weinig stemmen geëlimineerd om de tweede voorkeurstem in rekening te brengen. Na acht telrondes stond Paul op 9.565 stemmen tegenover 8.999 voor Sinn Fein. In het Ierse parlement vervoegt Paul de eerder verkozen Joe Higgins en Ruth Coppinger. Van de laatste vier tussentijdse verkiezingen heeft de AAA er twee gewonnen, in mei haalde Ruth Coppinger het in Dublin West.

De verkiezing in Dublin South West werd gezien als een referendum over de waterbelasting. Het resultaat van dit referendum is opmerkelijk. De twee regeringspartijen Fine Gael en Labour haalden samen 17,3% (tegenover 56% in de verkiezingen van 2011). De zachte opstelling van Sinn Fein werd in een kiesdistrict dat een bastion van de links-nationalisten is afgestraft. Een week geleden ging iedereen er van uit dat Sinn Fein zou winnen. Het momentum van verzet tegen de waterbelasting heeft daar anders over beslist.

De overwinning van Paul Murphy en de massale betoging geven aan dat het mogelijk is om verzet van onderuit op te bouwen en dat doorheen massale betrokkenheid bij dit verzet ook politieke conclusies worden getrokken.