Koerdisch protest in Brussel

15300645539_e9355caec3_zDe hele week reeds voeren Koerden in Brussel actie aan het Europees Parlement. Geschokt door de dreiging van genocide tegen de Koerdische inwoners van Kobanê komen ze in actie om hun solidariteit te betuigen.

Internationaal is de schok onder de Koerdische bevolking erg groot nu ze oog in oog staan met de reactionaire barbarij van Islamitische Staat. In Turkije is er een massale beweging onder de Koerdische bevolking. De Turkse regering beantwoordt dat met geweld, er vielen reeds 25 doden.

Ook in ons land is er een Koerdische gemeenschap met een traditie van progressieve campagnes en organisatie. De hele week voeren ze actie aan het Europees Parlement in Brussel, eerder op de week gingen ze het parlement zelfs binnen. Er waren ook lokale betogingen in verschillende steden.

Het protest van de Koerden is een noodkreet om solidariteit. Het besef is er dat een imperialistische interventie er niet op gericht is om de Koerdische bevolking te steunen in de strijd voor het recht op zelfbeschikking, waar in Rojava de afgelopen maanden stappen tot werden gezet. Er is een brede steun en actiebereidheid onder de Koerdische bevolking om Kobanê te verdedigen.

De imperialistische interventie die conflicten versterkt, zal geen stap vooruit betekenen. De verantwoordelijken voor deze nachtmerrie zullen er geen oplossing voor bieden. Wij verdedigen het recht van de Koerdische bevolking om zich te verdedigen, ook gewapenderhand. Dat zal nodig zijn tegenover de dreiging van een bloedbad. Het gewapende verzet moet onder controle van democratisch verkozen, niet-sectaire verdedigingscomités gebeuren waarin brede lagen van de bevolking een actieve rol spelen en beslissen over verdere acties. We verdedigen uiteraard ook het recht van de Koerdische bevolking op zelfbeschikking.

Uitgebreid standpunt over de strijd om Kobanê

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie