Home / Internationaal / Azië / Protest tegen bezoek Kazachse dictator aan ons land

Protest tegen bezoek Kazachse dictator aan ons land

Enkele LSP-leden namen vandaag deel aan een kleine actie tegen het bezoek van de Kazachse dictator Nazarbajev aan het Europese Parlement. De actie ging uit van een NGO.

Het bezoek van Nazarbajev komt er net op het ogenblik dat het onderzoek naar een corruptiezaak rond de voormalige Franse president Sarkozy terug in de actualiteit is gekomen. In 2010 werden helicopters aan het Kazachse regime verkocht waarbij geheime commissies werden betaald. Sarkozy zou onder meer tussen gekomen zijn om in België in 2011 sneller de afkoopwet bij criminele vervolgingen door het parlement te krijgen. Bij de stemming van die wet dacht iedereen dat de diamantlobby er achter zat, maar de eerste toepassing ervan was door een vertrouwenspersoon van Nazarbajev, de zakenman Chatok Chodiev, en twee medestanders. Ze kochten hun vervolging af voor 23 miljoen euro. Het toppunt van corruptie is nog steeds om een corruptieproces af te kopen…

In de krant Le Monde stelt FDF-voorzitter Olivier Maingain dat de liberale ondervoorzitter van de Senaat Armand De Decker op de hoogte was van de zaak en dat de liberale partijen zouden aangedrongen hebben op de snelle vaart achter de afkoopwet. Hij voegt er, als ervaringsdeskundige die jarenlang met zijn FDF tot de MR behoorde,  aan toe dat er nauwe banden zijn tussen Sarkozy en de liberalen in ons land.

Terwijl het Kazachse regime overgaat tot de vervolging van iedere vorm van oppositie en niet aarzelt om zoals enkele jaren terug arbeidersprotest gewelddadig en bloedig de kop in te drukken, wordt in ons land de rode loper uitgerold voor de dictator die aan het hoofd van dit regime staat. De partij van de nieuwe premier deed er volgens zijn voormalige medestander Maingain alles aan om een geval van corruptie niet tot een veroordeling te laten leiden. Het geeft aan waar de prioriteiten van de rechtse politici – en daar rekenen we ook ‘sociaaldemocraten’ zoals Tony Blair toe die zich laten betalen om Nazarabajev advies te geven  – liggen.

Wij zijn al jarenlang betrokken bij protest tegen het Kazachse regime en zullen daar een rol in blijven spelen. Met Campaign Kazakhstan komen we op  voor democratische rechten en voor internationale solidariteit met de arbeidersbeweging.