De onzachte landing van het PS-model in Frankrijk

Artikel door Cécile (Brussel) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

hollandeWaar François Hollande zich tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen nog opwierp als een alternatief op het harde Europese besparingsbeleid, blijft er van dat imago of van zijn populariteit vandaag niet veel over.

Door zijn regering te herschikken heeft premier Manuel Valls een nieuwe stap in de bocht naar rechts van de Franse PS gezet. Uiteraard ging de PS ook voor deze interne politieke crisis al over tot de uitvoering van een neoliberaal beleid. Maar er was een polarisering in de PS die steeds meer vast zit in haar eigen tegenstellingen. Valls liet zich de lof op de zomerschool van de werkgeversfederatie MEDEF welgevallen. Hij hield er een resoluut patronaal discours. Zo stelde hij dat “links en de bedrijfswereld doorgaans als tegengestelde krachten worden voorgesteld. We moeten daarvan af.” (1) Aan de andere kant van het debat was er Arnaud Montebourg, de voormalige minister van Economie die door Valls en Hollande aan de kant werd geschoven en die zich graag voordoet als de grote criticus van het besparingsbeleid. Het ‘vraaggericht’ beleid dat Montebourg voorstaat, met een verlaging van de belastingen voor de gezinnen en de bedrijven, is nochtans slechts een flauw afkooksel van een keynesiaanse politiek zonder langetermijnperspectief. (2)

Wie kan er profiteren van dit failliet van het PS-model, een failliet dat samengevat wordt door de nooit geziene val van de populariteit van de Franse president Hollande tot 13 à 17% in de peilingen? Als er één partij is die voordeel haalt uit het gebrek aan oplossingen van de sociaaldemocratie op de crisis van het kapitalisme, dan is het wel het extreemrechtse Front National. Het klopt niet als beweerd wordt dat de electorale groei van het FN en Marine Le Pen louter toe te schrijven is aan racisme, seksisme en andere reactionaire standpunten. Het feit dat de partij zich een anti-establishmentimago kan toemeten waarbij het gezien wordt als een partij die ingaat tegen het neoliberale kapitalisme, de globalisering, de macht van de financiële sector en andere pijlers van het wereldwijde neoliberalisme, maakt dat het FN hoge scores kan neerzetten (3). Het komt erop aan om duidelijk te maken dat het populisme van het FN slechts een imago is voor een politieke kracht die bijzonder asociaal, antisyndicaal en sterk patronaal is. De verantwoordelijkheid van de radicale linkerzijde is des te groter, niet alleen om een alternatief op het systeem aan te bieden maar ook om een verdere groei van extreemrechts te kunnen doorprikken.

De situatie in Frankrijk omvat alle economische, politieke en sociale tegenstellingen die eigen zijn aan de huidige context. De autoriteit van de gevestigde partijen is sterk ondermijnd, extreemrechts kan groeien terwijl het Front de Gauche wat uitgeblust lijkt. Heel wat werkenden die een hele reeks aanvallen op hun levensstandaard over zich kregen zonder dat daar een actieplan tegenover werd gesteld, staan open voor de retoriek van extreemrechts. Dat wordt nog versterkt door de toenemende ongelijkheid. De 40 grootste Franse bedrijven  waren in het eerste kwartaal van 2014 alleen al goed voor 30 miljard euro winst (4). Tegelijkerijd blijft de werkloosheid toenemen.

De regering-Valls II wil de overheidsuitgaven beperken door te besparen op de openbare diensten, de tekorten op te voeren en te privatiseren. Dat leidt tot steeds meer verzet. Er is een toename van het aantal stakingsacties, betogingen en sociale bewegingen die zich verzetten tegen de aanvallen op de levensstandaard. De buschauffeurs van het bedrijf Montélibus van de groep Kéopolis hebben een stakingsaanzegging tot in december ingediend met verschillende acties in dat kader tot de eisen ingewilligd zijn (5).

Gauche Révolutionnaire, onze Franse zusterorganisatie, steunt het verzet en komt op voor een andere samenleving waarin een einde wordt gemaakt aan het besparingsbeleid en het patronale dictaat.

 

Noten

  1. http://www.lepoint.fr/economie/discours-de-valls-les-patrons-veulent-plus-qu-une-declaration-d-amour-27-08-2014-1857141_28.php
  2. http://www.gaucherevolutionnaire.fr/?p=1387
  3. http://dissidentvoice.org/2014/05/the-rise-of-the-european-right-reaction-to-the-neoliberal-right/
  4. http://www.lesechos.fr/finance-marches/marches-financiers/0203730581279-pres-de-30-milliards-deuros
  5. http://www.gaucherevolutionnaire.fr/?p=1392
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie