Neonazimeeting vond in Antwerpen plaats

Blokbuster op de betoging tegen de neonazimeeting van afgelopen zaterdag
Blokbuster op de betoging tegen de neonazimeeting van afgelopen zaterdag

Afgelopen weekend vond een meeting van neonazi’s plaats. In de traditie van Blood&Honour werd de locatie tot op het laatste moment geheim gehouden. Deelnemers vernamen de details via SMS. Op de meeting spraken onder meer woordvoerders van het Griekse Gouden Dageraad, de partij van neonazi’s die in opspraak kwam door herhaaldelijk geweld en zelfs de moord op migranten en op de antifascistische rapper Pavlos Fyssas. Verder werd er ook gesproken door iemand van Casa Pound, een Italiaanse groep die zichzelf uitdrukkelijk als fascistisch omschrijft.

De meeting vond niet plaats in Brussel of Bergen zoals aanvankelijk werd aangenomen. Het AFF maakte bekend waar wel werd verzameld. Er werd naar Antwerpen getrokken naar café het Waagstuk in de studentenbuurt, een café waar ook de studenten van het Vlaams Belang – de Nationalistische Studentenvereniging – wel eens welkom zijn. Exact een jaar geleden vond in hetzelfde café de openingscantus van die NSV plaats. Onder de via facebook aangemelde aanwezigen toen onder meer toekomstig VB-voorzitter Tom Van Grieken.

Op de neonazimeeting van afgelopen weekend waren er naargelang de bronnen 20 tot 200 aanwezigen. Résistances.be had het over een 20-tal aanwezigen. Bij de neonazi’s zelf vielen de cijfers van 60 (Autonome Nationalisten) en 200 (N-SA) te noteren. Dat ligt wel heel ver uit elkaar, maar alleszins is het duidelijk dat er geen 200 mensen in het vermelde café binnen raken. Blijkbaar is er tussen N-SA en AN een opbod in loyaliteit tegenover de Griekse voorbeelden.

Zoals we opmerkten na de Europese verkiezingen wordt de vooruitgang van Gouden Dageraad aangegrepen door marginale groupuscules in ons land om zich aan op te trekken. Dat is exact wat we afgelopen weekend zagen met de meeting van Gouden Dageraad. Dit kan een gevaar vormen met pogingen van N-SA of AN om verder te gaan en publieke activiteiten aan de dag te leggen of linkse bijeenkomsten te verstoren.

Waakzaamheid is dan ook geboden. Het voorstel van een nieuwe antifascistische betoging in Brussel op 9 november moet in dat kader gezien worden. Op dit ogenblik wordt deze betoging georganiseerd door Blokbuster, JOC-Brussel, FGTB-Jeunes Charleroi en Initiative de solidarité avec la Grèce en resistance. De komende dagen volgt de platformtekst die vervolgens algemeen ter ondertekening wordt voorgelegd. Afspraak op 9 november om 15u aan het Zuidstation in Brussel (aan het begin van de Stalingradlaan).

Voordien is er ook nog een belangrijke antifascistische afspraak in Antwerpen: het SAF-Moment van Steunpunt Antifascisme. Blokbuster ondersteunt die meeting ten volle, het is belangrijk om antifascisten bijeen te brengen en ons verzet te coördineren. Het SAF-Moment vindt plaats op 18 oktober vanaf 18u in het Bondsgebouw (Ommeganckstraat, Antwerpen).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie