Blood&Honour houdt concert in Antwerpen op 4 maart

Eén van de twee neo-nazistische Blood&Honour groepen in ons land organiseert op 4 maart een bijeenkomst in Antwerpen waarbij verschillende groepen zullen optreden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Blood&Honour Vlaanderen, niet te verwarren met het concurrende Blood&Honour Vlaanderen. Beide groepen leven op voet van oorlog met elkaar. Zal de ene B&H groep toelaten dat de andere nu ook op haar Antwerpse terrein activiteiten aan de dag legt?

De organisatie waarom het gaat is vooral in West-Vlaanderen actief en komt voort uit de eerste groep van Blood&Honour die actief was in ons land. Deze groep wordt door de andere groep evenwel bekritiseerd wegens een gebrek aan politieke ernst en een te grote nadruk op louter optredens en zuipfeestjes. Een verwijt dat naar verluidt niet geheel onterecht is…

Gemakshalve zullen we de Blood&Honour groep die het optreden op 4 maart organiseert maar B&H (Midgard) noemen en de andere groep (Combat 18). Tussen beide groepen is het internationaal reeds een aantal keren tot gewelddadige confrontaties gekomen.

Zo kwam het op 13 maart 2004 in Nederland tot rellen bij een optreden van een B&H groep bij de Nederlandse neo-nazi’s van de NVU (een partij waarvan Roeland Raes van het VB jarenlang ondervoorzitter was). Eén van de groepen, Skullkrusher, behoorde tot de foute tendens van Blood&Honour. Althans, dat was de mening van de concurrerende tendens van B&H… Daarop werd het podium bestormd tijdens het optreden en ontstond een massaal gevecht waarbij de tafels en stoelen door de lucht vlogen. Voor alle duidelijkheid: de groep die optrad was verbonden met B&H Midgard en had zich negatief uitgelaten over B&H Combat 18.

Nu probeert Blood&Honour Midgard (door de concurrentie ook wel subtiel Shitgard genoemd) voet aan grond te krijgen in het Antwerpse, onder meer door haar jarenlange banden met de mensen rond Groenrechts. Hiermee komen ze op het terrein van Blood&Honour Combat 18. Dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de onderlinge verhoudingen tussen beide groepen in België. De krachttermen waarmee ze over elkaar spreken zijn immers niet direct voor publicatie vatbaar.

In De Standaard staat vandaag een artikel over het optreden van 4 maart. Daarin worden beide Blood&Honour groepen met elkaar verward. Er wordt verwezen naar een eerdere bijeenkomst van Blood&Honour in Waasmunster, in een zaal van een VB-politica. Blokbuster bracht dat nieuws destijds naar buiten en voor alle duidelijkheid: het ging daarbij om B&H (Combat 18) en niet om de groep Midgard die nu een concert organiseert.

In het artikel in De Standaard is de houding van Dewinter tegenover het optreden opvallend. “Als BH de openbare orde in het gedrang brengt, dan steun ik de burgemeester als hij daar – bij de minste overlast – paal en perk aan stelt”, zo verklaarde Dewinter.

Gelijk welke openbare bijeenkomst van een Blood&Honour afdeling is een risico en vormt een bedreiging voor andersdenkenden en andersgekleurden. Tegenover deze marginale neonazi’s is het noodzakelijk om ons te organiseren.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist