Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Chaos
Ondertussen aan het N-VA congres… N-VA’er Michael Discart in De Standaard: “Ik hoop dat het regeerakkoord de Walen dermate op de zenuwen werkt dat ze met talloze stakingen een totale chaos veroorzaken.” Met andere woorden: we provoceren er op los in de hoop chaos te organiseren en vanuit die chaos onze communautaire agenda toch te realiseren. Provocateurs laten doen leidt enkel tot meer provocaties, het zal er op aankomen om ze snel weg te jagen!

Besparingsboot

Zie ginds komt de besparingsboot van de regering eraan,
achter Michel en Peeters, zie ik Bartje al staan,
hoog huppelen VOKA en VBO het dek op en neer,
hun motto is besparen, doe de werkmens maar zeer.

Hun knechten zijn aan ’t lachen, en roepen ons toe,
wie rijk is krijgt lekkers, wie arm is de roe,
oh lieve Sint-Nikolaas, het wordt tijd voor verzet,
want de werkende mens wordt in zijn blootje gezet.

Tweede strofe:

De index, het stakingsrecht, dat schaffen ze af,
je zal moeten werken, voor minder tot in ’t graf,
de rijken steeds rijker, de rest mag kreperen,
openbare diensten d’ eruit, volop privatiseren.

Er zijn nog enkel bazen en knechten,
gedaan met tijdskrediet en arbeidsrechten,
oh lieve Sint-Nikolaas, het wordt tijd voor verzet,
want de gewone mens is in zijn blootje gezet.

(tekst door een syndicalist op Facebook geplaatst)

Lobby
Het Europees Parlement is niet alleen de werkplaats voor enkele honderden verkozen parlementsleden, het is ook het werkterrein van een veelvoud aan lobbyisten. Vijf bedrijven uit de Bel20 doen hieraan mee: Bpost, Elia, AB Inbev, KBC en Solvay. Die geven samen 1,7 tot 2,1 miljoen euro uit aan Europese lobby-activiteiten en ze hebben samen 33 lobbyisten in dienst. Dat is meer dan het aantal Belgische verkozenen in het Europees Parlement. Ook niet-beursgenoteerde bedrijven worden vermeld op lobbyfacts.eu, het register vermeldt 93 bedrijven en sectororganisaties. Zo geeft Infrabel jaarlijks 250.000 tot 300.000 euro uit aan lobbywerk en heeft het twee mensen met directe toegang tot het parlement. (DS 6 oktober)

Lobby (2)
De Tijd online wist over hetzelfde lobbyrapport nog te melden: “De allergrootste lobbyisten in Brussel zijn Amerikaanse bedrijven: Philip Morris, ExxonMobil en Microsoft, telkens met een budget van 4,5 tot 5 miljoen euro. Google telt 9 Brusselse lobbyisten die onbeperkt toegang hebben tot het Europees Parlement. Hun budget bedraagt meer dan 1,25 miljoen euro. Fondsenreus BlackRock heeft 5 pasjes voor het parlement en spendeert 300.000 euro aan lobbywerk. Van de Europese bedrijven heeft het Nederlandse Shell het grootste lobbybudget: 4,25 tot 4,5 miljoen euro (6 parlementaire pasjes). Op de voet gevolgd door het Duitse Siemens met 4,3 miljoen euro (14 pasjes).” Uiteraard gaan bedrijven ervan uit dat hun grote investering in lobbywerk rendeert, anders zouden ze er geen middelen voor vrijmaken. Wie dacht dat het beleid gemaakt werd door de mensen die wij verkiezen, komt bedrogen uit. Het zijn de onverkozen lobbyisten die het zwaarste doorwegen in het parlement.

Trickle Down
trickledown

Corruptiezaak afgekocht…
Wat is het toppunt van corruptie? Een vervolging wegens corruptie afkopen natuurlijk. Voortaan is dit in ons land perfect legaal. De Morgen online schreef maandag: “Zestigduizend euro. Dat is de prijs die Glenn Janssens aan de stad Mechelen betaalt om een rechtszaak inzake corruptie af te kopen. Met deze en nog volgende dadingen wil de ‘keizer van de wegwijzer’ een proces ontlopen.” De krant stelde nog: “Volgens het parket in Dendermonde zou Janssens in tal van gemeenten besturen en ambtenaren hebben gecorrumpeerd, wat zou verklaren hoe hij in goed tien jaar tijd van bijna niets kon uitgroeien tot de absolute nummer één, die ruim 60 procent van de hele signalisatiemarkt controleerde. (…) Glenn Janssens zelf laat weten dat ook hij niets kwijt kan over de inhoud van de dading, maar zinspeelt op een nakende “totale minnelijke schikking” met het parket van Dendermonde. Hij lijkt zo te opteren voor de procedure van VSBG, wat staat voor ‘verval van strafvordering door betalen van geldsom’. In dat geval komt er nooit een proces.” Inderdaad, er komt zelfs geen GAS-boete.

Schokkend
Bij een betoging van mensen-zonder-papieren in Brussel heeft een aanwezige zichzelf uit wanhoop in brand gestoken. De Libanese man woont al zeven jaar in ons land maar wordt zijn toekomst ontzegd. Eerder bleek zijn wanhoop al in een interview met VRT – hier opnieuw te bekijken. Ondanks het schokkende karakter van dit nieuws, was het voor de meeste media slechts een fait divers. Ook dat is schokkend.

This land…
Tom Morello en Chris Cornell op de benefiet voor 15 Now in Seattle:

Een langer uittreksel van het concert

Ponton
De chaos bij de oversteek van de Schelde was de hele week een nieuwsitem. Het ponton waarlangs 100.000 mensen 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog de oversteek van de Schelde zouden maken, lag er wel degelijk. Een brug over de Schelde leggen, kan dus wel. Maar het georganiseerd krijgen dat iedereen er ook over kon, dat lukte niet. De wachtrijen liepen op, de aanwezigen haalden het voorziene gemiddelde van 3 kilometer per uur niet, onder meer omdat ze teveel foto’s namen. Op Twitter stelden we daar eerder deze week over: “Ze hadden het eigenlijk kunnen weten in Antwerpen dat #BDW als bruggenbouwer geen goede reputatie heeft…”

Join the rebellion

rebellion