In navolging van Gouden Dageraad proberen neonazi’s zich ook in ons land te organiseren

vmo1
Graffiti op de poort van het ABVV-gebouw in Antwerpen

Er broeit iets onder neonazi’s in ons land. De komst van enkele Europese parlementsleden van Gouden Dageraad naar Brussel gaat gepaard met pogingen vanuit die Griekse partij om ook in ons land iets van werking op te zetten. Eerder werden al groepen opgezet onder Griekse migranten in onder meer Duitsland. Met een parlementair bureau in Brussel lijkt het evident dat ook daar een soortgelijke poging wordt ondernomen.

Artikel overgenomen vanop blokbuster.be

Het leidde reeds tot een eerste publieke actie vorige week. Aan de Griekse ambassade in Brussel kwam een klein groepje neonazi’s samen. Gouden Dageraad stond er nog erg zwak, maar werd ‘versterkt’ met de steun van het Duitse Europarlementslid Udo Voigt (NPD) en de voormalige Britse Europarlementair Nick Griffin (BNP), beiden waren eerder headliners op meetings van NSV-Antwerpen georganiseerd door de nieuwe VB-voorzitter Tom Van Grieken.  De actievoerders aan de Griekse ambassade protesteerden tegen de ‘vervolging’ van Gouden Dageraad in Griekenland. Het voetvolk kwam vooral van Nation maar ook van enkele Nederlandstalige activisten die Vlaamse vlaggen meebrachten.

Komende zaterdag is er dan de poging om een meeting met Gouden Dageraad te houden. De plaats van de meeting wordt angstvallig geheim gehouden. Het AFF publiceerde een dossier met nuttige informatie hierover (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive/2014/09/29/zaterdag-meeting-in-belgie-met-gouden-dageraad.html). De locatie is niet bekend, maar de tegenactie wacht daar niet op om af te spreken. Er wordt verzameld om 18u aan het Centraal station in Brussel. De tegenactie gaat uit van JOC-Brussel, USE (de studentenwerking van de FGTB-Jeunes) en Blokbuster. Verschillende organisaties ondersteunen de oproep.

Het zorgt ook voor een minimale heropleving van de Vlaamse neonazi’s die van zich laten horen. Afgelopen weekend trokken een tiental leden van de Autonome Nationalisten naar een Mechelse betoging tegen de vervolging van christenen in Irak. De groep die het levenslicht zag met een geflopte betoging in Brugge, liet op het internet weten dat ze zaterdag aan de bijeenkomst met Gouden Dageraad zullen deelnemen. Met Nation, N-SA en Autonome Nationalisten zijn er wel enkele geïnteresseerden voor de functie van lokale contactpersonen van Gouden Dageraad. Maar ook binnen het Vlaams Belang en zeker bij de leden van NSV (de studentenclub van het VB) is er aandacht voor Gouden Dageraad.

De Autonome Nationalisten worden geleid door Chris Berteryan, een man die in het verleden met Odal-actiecomité al een poging deed om een ‘nieuwe VMO’ (Vlaamse Militanten Orde, een begin jaren 1980 verboden privémilitie) op te richten. Berteryan verdween een tijdlang van het toneel na een gerechtelijke veroordeling. Nu is hij terug als de ‘sterke’ man achter de schermen van de paar Autonome Nationalisten die hij rond zich kon verzamelen. Net zoals Kris Roman (ex-N-SA en nu Nation) trekt Berteryan graag op met het Nation van Hervé Van Laethem. In april liepen de Autonome Nationalisten met Nation mee toen die de ordedienst van een VB-meeting in Brussel verzorgden, het is te zeggen, toen ze daar de linkse tegenbetogers fysiek aanvielen. Op Facebook liet Berteryan al weten dat hij dit op 4 oktober wil herhalen.

‘Toevallig’ verscheen recent graffiti op het Bondsgebouw in Antwerpen, de lokalen van het ABVV. Het gaat om slogans als ‘linkse ratten, rol uw matten’ maar ook een verwijzing naar de VMO. Dat de Autonome Nationalisten van Berteryan eerder op hun site aankondigden een probleem te hebben met een geplande antifascistische activiteit in het Bondsgebouw, zal wel geen toeval zijn. Op 18 oktober is er het SAF-moment (Steunpunt Antifascisme) met verschillende sprekers en muziek. Onder de sprekers ook Geert Cool van Blokbuster. De Autonome Nationalisten uitten bedreigingen om die bijeenkomst te verstoren. “We werden gecontacteerd om hiertegen actie te ondernemen”, schreven ze op hun website. Er moet dus niet ver gezocht worden naar de daders van de graffiti op het Antwerpse ABVV-gebouw. En uiteraard wordt voorzien in een antifascistische mobilisatie op 18 oktober om eventuele provocaties door neonazi’s te stoppen. In 2009 gaven de ‘Autonome Kameraden’ (niet te verwarren met de Autonome Nationalisten) aan welk type actie in dergelijke kringen populair is (zie: dit artikel).

Dat de komst van de Europarlementsleden van Gouden Dageraad naar Brussel zou leiden tot een poging om het beperkte milieu van neonazi’s in ons land te activeren, was voorspelbaar. Momenteel zien we daar de eerste stappen van. Het zal er op aankomen om het meteen in de kiem te smoren. Dat kan door zaterdag mee te doen aan de betoging in Brussel (18u Centraal Station), op 18 oktober deel te nemen aan het SAF-Moment in Antwerpen (vanaf 18u in het Bondsgebouw) en op 9 november willen we het verzet tegen extreemrechts organiseren in een betoging in Brussel. Doe mee!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie