Verzekeringen: individualisering van bescherming

De verzekeringsinstelling Mercator kondigt aan dat wie geen overgewicht heeft 10 tot 20% minder zal betalen bij bepaalde verzekeringen. Hiermee wordt een nieuwe stap gezet in het individualiseren van beschermingsmechanismen en het individueel culpabiliseren van mensen met problemen.

De kern van de “actieve welvaartstaat“ bestaat uit het individueel verantwoordelijk stellen van de bevolking. De werkloze is verantwoordelijk voor zijn/haar werkloosheid en moet bijgevolg worden aangezet om toch te gaan werken. Alsof zo’n 8% van de Belgische bevolking niet zou willen werken…

De SP.a is in België één van de sterkste verdedigers van de zogenaamde “actieve welvaartstaat“, het idee zelf werd mee gelanceerd door Frank Vandenbroucke na een gedwongen bezinningsperiode in Oxford (VDB moest tijdelijk van het toneel verdwijnen omwille van zijn rol in het Agusta-omkoopschandaal). Ook het recente ontwerp van beginselverklaring wijst sterk op de rol van het individu. De partij stel voor “gelijke kansen“ te zijn, waarbij het de taak van het individu is om die gelijke kansen zelf af te dwingen.

Dat kan ’progressief’ klinken, maar het komt er wel telkens op neer dat wie niet in staat is om die “gelijke“ kansen af te dwingen, zelf verantwoordelijk geacht wordt voor dat falen. 15,2% van de Belgische bevolking is zelf verantwoordelijk voor het feit dat ze in armoede leeft. Daar komt de redenering van de ’actieve welvaartstaat’ in de praktijk op neer.

Als de overheid dat mag, dan ook de privé. Zo moet Mercator hebben gedacht bij het lanceren van haar plannen. En net zoals het geval is bij de SP.a, probeert het bedrijf dit als iets progressief voor te stellen: "Wij zijn de eerste verzekeraar in België die extra korting bieden voor mensen met een gezonde levensstijl. Daardoor kunnen we de laagste prijzen op de markt aanbieden voor onze klanten", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Daarbij zal voor relatief kleine bedragen (onder de 125.000 euro) worden gekeken naar de BMI (Body Mass Index) om te zien of de verzekerde geen overgewicht heeft. Voor hogere bedragen komt er ook een cholesterol- en bloeddruktest.

Dit soort maatregelen zal er toe leiden dat wie last heeft van overgewicht schuldig zal geacht worden aan die situatie en er bovendien financieel voor wordt gestraft. De moraliserende vingertjes kunnen alvast allemaal gericht worden op wie niet in het plaatje van de verzekeraars past.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist