Komende woensdag: Antwerpse actie tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld!

15012885648_78cbb2f2e5_zDe plannen van de nieuwe Vlaamse regering lezen als een open oorlogsverklaring aan de jeugd van Vlaanderen! De komende vijf jaar zal de regering maar liefst 800 miljoen besparen in het onderwijs. Wil je de volgende jaren verder studeren, dan zal je dat stevig voelen in je portefeuille. Het jaarlijkse inschrijvingsgeld zou tot 900 à 1000 euro worden opgetrokken. Dat is bijna een verdubbeling!

Als we hier niet op reageren, zal dit slechts een begin zijn. De huidige verhoging is nog niet doorgevoerd of er wordt door sommigen al gepleit om in één klap naar 1500 euro te gaan! Ook de studiebeurzen liggen onder vuur. André Oosterlinck, voorzitter van de associatie van de KU Leuven, wilt deze vervangen met studieleningen. In de VS dreigt dat systeem in elkaar te storten om dat afgestudeerde studenten, niet in staat zijn die schulden, gemiddeld €22000, terug te betalen.

Hoger onderwijs is vandaag geen luxe maar een noodzakelijkheid. Dat is ook waarom de afgelopen jaren het aantal studenten in Vlaanderen sterk toenam. De budgetten stegen echter niet mee. Met alle gevolgen van dien: overvolle klassen, overwerkt personeel, slechte infrastructuur,… De aangekondigde besparingen zullen die problemen niet oplossen maar juist verergeren. De Actief Linkse Scholieren/studenten (ALS) pleiten dan ook voor bijkomende investeringen.

De aanvallen op het onderwijs kaderen in een breder besparingsbeleid dat onder het mom van de crisis door ons strot wordt geramd. Dat zo’n neoliberaal beleid geen oplossing biedt, werd in de rest van Europa al duidelijk. Het resultaat: onbetaalbaar hoger onderwijs, massale jongerenwerkloosheid, verarming van de bevolking, enz. Zij die verantwoordelijk waren voor de crisis, de banken en de 1% rijksten, kunnen zich ondertussen verder verrijken. De traditionele politici zijn bereid om onze toekomst op te offeren om de winsten van de 1% veilig te stellen.

Willen we een toekomst dan zullen we ervoor moeten strijden! Enkel massaal verzet van onderuit kan deze besparingslawine een halt toeroepen. In Canada werd een verhoging van het inschrijvingsgeld tegen gehouden door massale betogingen en andere protestacties. Laat ons dat voorbeeld volgen!Ben je ook tegen de verhoging van de inschrijvingsgelden?

Wil je ook mee in strijd gaan voor een democratisch en gratis hoger onderwijs? Doe dan mee met de Actief Linkse Scholieren en voer actie op woensdag 24/09 om 14u op de Ossemarkt, 2000 Antwerpen.

Facebook evenement

WIJ EISEN:

  • GEEN VERHOGING VAN HET INSCHRIJVINGSGELD! 
  • VERHOGING VAN HET ONDERWIJSBUDGET TOT 7% VAN HET BRUTO BINNENLANDS PRODUCT!
  • ONDERWIJS IS GEEN MAATSCHAPPELIJKE KOST, MAAR EEN VERRIJKING.
  • VOOR GRATIS EN DEGELIJK ONDERWIJS!

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie