BM&S. Opnieuw stakingsbrekers ingezet, strijd gaat door!

Gisteren werden de stakende arbeiders van het schoonmaakbedrijf BM&S in Brussel opnieuw geconfronteerd met stakingsbrekers. Die term werd ook door de rechter gebruikt toen hij oordeelde dat de stakers gelijk hadden met hun beroep tegen een eerdere uitspraak die de directie van BM&S tegen hen had bekomen.

De directie was duidelijk niet opgezet met de uitspraak en gaat nogmaals in beroep. Die zaak zal voorkomen op maandag 22 september om 9u aan het justitiepaleis, zaal 1.32. Er wordt opgeroepen om de arbeiders daar te ondersteunen.

De directie wil niet wachten op een nieuwe uitspraak. Er werd aan de interimarbeiders die voorheen werden aangeworven om de stakers te vervangen gelogen. De directie stelde hen dat alles in orde was en dat ze zonder probleem aan de slag konden.

Hierop gingen de acht nieuwe interimmers, aangeworven met een contract van bepaalde duur, ondersteund door een tiental stevige mannen “om hen te ondersteunen”, alsook door ACV-delegee Oulad Jilali Youssef die ook ploegbaas is van de nachtshift voor de schoonmaak van de treinen in Vorst en de voltijdse ACV-verantwoordelijke P. Anglani.

Die laatste merkte aan de stakerspost op dat “het recht op werk even legitiem is als het stakingsrecht.” Een vakbondsverantwoordelijke moet de verdediging van de arbeiders opnemen en het recht op collectieve actie is daar een essentieel onderdeel van. Die ACV-vertegenwoordiger weet toch dat arbeiders niet zomaar het werk neerleggen, maar als enige middel om de patroon eraan te herinneren dat hij zonder hun arbeidskracht geen geld kan verdienen? Als stakende arbeiders gewoon door anderen vervangen worden, is heel de staking ondermijnd.

We weten uiteraard dat niet iedereen in het ACV opgezet is met de steun aan deze opstelling bij BM&S waar stakingsbrekers worden gesteund. Er zijn tal van leden, delegees en vrijgestelden die dagelijks de strijd aangaan. Maar we betreuren het dat er vrijgestelden zijn die niet alleen weigeren om de arbeiders in actie te ondersteunen, maar ook nog eens actief overgaan tot het breken van stakingsacties.
Met de aanvallen die de patronale regering aan het klaarstomen is, zullen we nood hebben aan een strijdbare vakbond die bereid is om de strijd voor onze verworvenheden te organiseren. Een vakbond waar die de kant kiest van de asociale werkgevers kunnen we missen als kiespijn.

De stakers hebben goed gereageerd op de pogingen tot verdeeldheid. Ze vroegen de niet aangeworven interimmers om de strijd te vervoegen omdat deze ook hen aanbelangt. Als ze wat vroeger waren aangeworven, dan hadden ze ook aan de stakerspost gestaan om hun job te verdedigen. BM&S heeft hen overigens nog steeds niet betaald, terwijl ze op het begin van de staking met een tijdelijk contract werden aangeworven. De stakers stelden hen voor om hun loon op te eisen en dat samen met de stakers te doen.

Vandaag is er een solidariteitsbijeenkomst om de stakers van BM&S te ondersteunen alsook de schoonmakers van het minister van Financiën in Griekenland die al meer dan een jaar in staking zijn. Het is een goede gelegenheid om de solidariteit te organiseren en de strijd uit te breiden. Laat ons solidair zijn met de arbeiders van BM&S! De strijd gaat door!

Steun de stakers met een bezoek aan hun stakerspost (aan het station van Schaarbeek) en/of door een bijdrage te storten op de solidariteitsrekening die is opgezet door ACOD-Spoor in Brussel: BE20 0682 1834 9956 met als mededeling “Solidariteit BM&S”.

  • Allemaal samen, solidair met de arbeiders van BM&S!
  • Voor de onmiddellijk reïntegratie van de vijf afgedankte arbeiders, delegees en interimmers, met echte contracten en degelijke lonen!
  • Voor de insourcing van de schoonmaakdiensten bij de NMBS!
  • Zelfde werk, zelfde loon, zelfde strijd!
  • Stop de privatisering van de openbare diensten!
  • Voor een strijdbare vakbond die de arbeiders verdedigt!
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie