zuidafrikaIn de buurt Ga-Nchabeleng (deel van Fetakgomo in Limpopo) is een protestactie tegen corruptie en een gebrek aan dienstverlening uitgegroeid tot een brede beweging waaraan honderden lokale mensen en jongeren deelnemen. De Socialist Youth Movement (SYM), verbonden aan Workers and Socialist Party (WASP), staat vooraan in deze strijd.

Het protest begon tien dagen geleden naar aanleiding van het gebrek aan transparantie en de corruptie bij het toekennen van gemeentegrond aan ontwikkelaars die er nieuwe kantoren voor het minister van binnenlandse zaken willen bouwen. Het gaat om grond in het centrum van Ga-Nchabeleng, maar toch beginnen er kantoren op te duiken tot op enkele kilometers van deze plaats. De gemeenschap wil weten wie hiervoor toelating gaf en wat de plannen zijn om ook de lokale bevolking toegang tot dienstverlening te bieden.

Onder leiding van militanten van de WASP heeft de lokale gemeenschap een memorandum opgesteld voor de autoriteiten. Daarin wordt gevraagd om iets te doen aan de massale werkloosheid in de buurt, het gebrek aan degelijke wegen, water en sanitaire voorzieningen.

De omvang van het protest dwong niet alleen de gemeentelijke autoriteiten om te reageren, maar ook vertegenwoordigers van de provinciale regering moesten de activisten ontmoeten om naar hun bekommernissen te luisteren. De gemeenschap verwierp het voorstel om een ‘gemeenschapsforum’ op te zetten, ze heeft immers zelf al eigen democratische structuren opgezet om de strijd te coördineren en om haar belangen te verdedigen. Dit was duidelijk een poging om de strijd af te remmen en de gemeenschap te ontwapenen door vertegenwoordigers van de autoriteiten – en dus van het ANC – te betrekken.

Omdat de lokale gemeenschap dit voorstel afwees, werd met repressie geantwoord. Zwaar bewapende militaire politie verscheen plots in de buurt. Deze krachten moeten op voorhand gemobiliseerd zijn, ze waren immers wel bijzonder snel ter plaatse na de ontmoeting met de vertegenwoordigers van de provinciale regering. Het bevestigt eens te meer de oneerlijke en cynische aanpak van het ANC. Als het niet lukt om het protest te recupereren, wordt gewelddadig gereageerd. Er werden helikopters ingezet, maar ook een waterkanon, traangas en rubberkogels. Tientallen lokale inwoners, waaronder organisatoren van WASP, werden opgepakt.

Het protest gaat evenwel door. De gemeenschap laat zich niet doen. De mensen zijn de werkloosheid en onderontwikkeling beu. Als antwoord op het geweld volgde een algemene staking van de gemeenschap. De scholen gingen dicht, winkels sloten de deuren en wegen werden geblokkeerd.