ACV-delegee Vindevoghel werd onterecht ontslagen

De arbeidsrechtbank in Brussel bevestigde dat ACV-delegee Maria Vindevoghel destijds onterecht werd ontslagen door het bedrijf Flightcare. Vindevoghel werd ontslagen wegens haar uitoefening van een syndicaal mandaat. Als delegee bezocht ze de werkvloer ook buiten de werkuren (wat noodzakelijk was, aangezien er tijdens de werkuren geen ruimte was voor syndicale activiteiten) en dat werd aangegrepen om haar te ontslaan.

Nu wordt dus bevestigd dat Vindevoghel onterecht werd ontslagen. Alleszins oordeelde de rechtbank dat de procedure niet correct werd gevolgd door Flightcare. Bij het ontslag van een delegee om dringende redenen, moet er immers ook een speciale procedure worden gevolgd. Dat gebeurde niet door Flightcare. Nu werd geoordeeld dat Flightcare discriminerend optrad tegenover Vindevoghel.

Aangezien nu blijkt dat het ontslag van de ACV-delegee ten onrechte was, zou het logisch zijn dat Vindevoghel terug aan de slag kan bij Flightcare. Dat is evenwel erg onwaarschijnlijk aangezien dat bedrijf het niet heeft begrepen op de vakbonden. Wellicht zal Flightcare Vindevoghel niet reïntegreren in het bedrijf, maar zal het een opzeggingsvergoeding betalen.

Dit wijst op een pijnpunt in het Belgische arbeidsrecht. Delegees kunnen zomaar worden ontslaan en indien er tegen wordt gereageerd, betaalt het bedrijf gewoon. Lastige delegees kunnen op deze manier gemakkelijk aan de deur worden gezet.

De zaak van ACV-delegee Vindevoghel is dan ook geen alleenstaand geval. Deze avond nog zal in Gent worden betoogd tegen de jacht op delegees (19u, Vrijdagmarkt) naar aanleiding van het ontslag van twee delegees bij Stora Enso in Langerbrugge. De twee delegees werden aan de deur gezet in het kader van het anti-vakbondsbeleid van het bedrijf.

Tegenover die patronale agressie is een sterke reactie van de arbeidersbeweging noodzakelijk. De bescherming van delegees belangt ons immers allemaal aan!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist