Oliemultinationals blijven scoren op onze kap

2005 werd gekenmerkt door dure olie. Dit had gevolgen voor iedereen die met de auto rijdt of verwarmt met stookolie. Wie heeft voordeel gehaald uit die dure olieprijzen? Oliemultinational Exxon Mobil maakte in 2005 36,13 miljard dollar winst, 43% meer dan in het vorige recordjaar (2004). Concurrent Shell maakte 23 miljard dollar winst.

In het laatste kwartaal van 2005 alleen al maakte Exxon Mobil een winst van 10,17 miljard dollar. Dat was 27% meer dan in dezelfde periode in 2004. Exxon stelde dat de winststijging er enkel kwam door de hoge olie- en gasprijzen.

Shell maakte in 2005 23 miljard dollar winst, wat een sterke stijging was tegenover het record uit 2004 (17,6 miljard dollar). Ook hier wordt de hoge olieprijs aangehaald als de belangrijkste oorzaak van de stijgende winsten.

In de VS zorgden de grote winsten van de oliemultinationals ervoor dat zelfs in het parlement vragen opkwamen om iets te ondernemen. Een democratische senator stelde voor om een extra belasting te heffen op woekerwinsten. Een republikeinse senator stelde voor dat oliebedrijven een deel van de winst zouden afstaan aan de armste gezinnen in de VS.

De kans dat die maatregelen er komen, is uiteraard bijzonder beperkt. Maar het feit dat de Amerikaanse parlementsleden zich gedwongen voelen om hierover te discussiëren, geeft wel aan dat er een enorme maatschappelijke druk is.

In België daarentegen zien we dat het politieke establishment het nieuws haalde met het riante cadeau aan de petroleumsector in de vorm van een lening van de sector waarop de regering een woekerintrest moet betalen. In plaats van de superwinsten aan te pakken, wordt eens te meer in onze zakken gezeten en worden met gemeenschapsmiddelen extra cadeaus gegeven aan het patronaat.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist