Enkele bedenkingen bij  de Ice Bucket Challenge

Door Holger Dröge, Sozialistische Alternative (Duitsland)

Wie op sociale media zit, kon er niet aan ontsnappen. We werden overspoeld met filmpjes in het kader van de Ice Bucket Challenge. Mensen gieten een emmer ijskoud water over hun hoofd en doneren voor de bestrijding van de neurologische ziekte Amyotrofe laterale sclerose (ALS). Er werd al meer dan 90 miljoen dollar opgehaald. Maar naar waar gaat dit geld?

Dat deze hype zo breed verspreid is, wijst er vooral op dat veel mensen bereid zijn om iets voor het goede doel te doen, ook op financieel vlak. Het wijst op het breed gedragen gevoel van solidariteit. Maar er kunnen ook enkele kritische kanttekeningen geplaatst worden.

Ten eerste is er een maatschappelijk debat nodig over hoe de gezondheidssituatie van de mensheid kan verbeterd worden. ALS is een vreselijke ziekte. Gelukkig is het een relatief zeldzame ziekte met ongeveer een tot drie zieken per 100.000 mensen. Het betekent dat er jaarlijks in de VS ongeveer 5.000 mensen aan deze ziekte sterven.

Aan hart- en vaatziekten overlijden er jaarlijks meer dan 600.000 mensen in de VS, aan longziekten 150.000 en aan diabetes 75.000 (cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention). Voor deze ziekten waar veel meer mensen aan overlijden, wordt minder geld opgehaald. Zelfs indien een financiële inspanning meer resultaat zou opbrengen. Met het bedrag dat nodig is om het leven van iemand met ALS een jaar draaglijker te maken, is het ook mogelijk om meer dan 500 mensen tegen malaria te beschermen. Niet dat ziekten met een beperktere omvang minder belangrijk zijn, maar er is een globale discussie over gezondheidsbeleid nodig. Meer dan 800 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkwater, elke drie seconden verhongert er iemand op deze planeet. Dat is wat het kapitalisme voor onze gezondheid betekent.

Een tweede opmerking is dat we kritisch moeten staan tegenover de ALS-vereniging.  In 2013 beschikte deze vereniging over ongeveer 24 miljoen dollar. Daarvan ging de helft naar personeelsleden, met een toch wel opmerkelijk aandeel voor de toplui. Zo is de voorzitster goed voor een jaarloon van 339.475 dollar. De financieel verantwoordelijke had 201.260 dollar en diens medewerker 118.726 dollar. De ‘chief public policy officer’ kreeg 182.862 dollar, de verantwoordelijke voor ‘care services’ 160.646 dollar, de ‘chief chapter relations and development officer’ 152.692 dollar, de verantwoordelijke voor communicatie en marketing 142.875 dollar, de ‘public policy director’ 152.692 dollar, de verantwoordelijke voor de ontwikkelingsafdeling 178.744 dollar, de directeur ‘planned giving’ 112.509 dollar en de verantwoordelijke voor de afdeling ‘state advocacy’ 110.661 dollar. Zullen zij met het succes van de Ice Bucket Challenge een extra bonus krijgen dit jaar?

Hoe moeten we het gebrek aan middelen voor gezondheidszorg aanpakken? Door de bestaande rijkdom aan te spreken. Er zijn in de VS ongeveer 500 miljardairs. De meesten van hen betalen amper belastingen. Ze geven misschien wel veel aan liefdadigheid, maar dat lost het probleem niet op. Moesten ze al eens beginnen met belastingen te betalen zoals gewone mensen, er zouden al veel minder tekorten zijn. Of waarom niet meteen democratische controle en beheer van de bevolking op de sleutelsectoren van de economie zodat we kunnen beslissen wat er met de geproduceerde rijkdom gebeurt? Vervolgens kan democratisch besproken en besloten worden hoe de middelen besteed worden. Het zou kunnen voorzien in de nodige publieke middelen voor onderwijs, gezondheid en onderzoek. Op deze manier kan een nationale gezondheidsdienst gevestigd worden waarbij alle behandelbare ziekten worden aangepakt, de preventie wordt opgedreven en er werk wordt gemaakt van onderzoek gericht op de belangen van de volledige bevolking in plaats van de winst van farmaceutische  multinationals.

Wil je daar mee voor opkomen? Aarzel niet om al dan niet met de Ice Bucket Challenge mee te doen en een bijdrage te storten op ons rekeningnummer. We zullen niet aarzelen om het aan te wenden in de strijd tegen het kapitalisme, een systeem dat bijzonder schadelijk is voor de gezondheid van de mensheid. 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie