Iran: regime arresteert honderden busarbeiders

De voorbije dagen ging het Iraanse regime in Teheran over de arrestatie van honderden busarbeiders. De arrestaties begonnen op vrijdag 27 januari toen de arbeiders een staking aan het voorbereiden waren. De staking zou starten op 28 januari en was gericht op de vrijlating van de leider van de vakbond van busarbeiders, Mansour Ossanlou, maar ook voor hogere lonen en betere arbeidscondities. Ossanlou wordt reeds vastgehouden sinds 22 december (zie vorig artikel hieromtrent).

De arbeiders verstuurden de volgende internationale solidariteitsoproep.

Voor de onmiddellijke vrijlating van alle gearresteerde busarbeiders!

In naam van de 17.000 arbeiders van het bedrijf Vahed Bus in Teheran, willen we de arbeidersorganisaties overal ter wereld informeren dat onze brede stakingsactie vandaag, 28 januari, werd geconfronteerd met een nooit geziene aanval door agenten van de Islamitische Republiek.

De nacht voor de staking vielen ze ons thuis aan. Ze namen zelfs jonge kinderen mee naar de gevangenis. Een groot aantal mensen, meer dan honderd, werd opgepakt (we beschikken nog niet over precieze cijfers). Een aantal van onze collega’s werd gedwongen om met de bussen te rijden nadat ze werden geslagen of bedreigd. Een aantal chauffeurs van militaire organisaties werden ingezet, naast duizenden politie-agenten en veiligheidsagenten. Die traden op, zowel in uniform als op anonieme manier, om de staking te breken.

Waar gaat de staking over? We eisen de vrijlating van de heer Ossanlou en andere leiders van de vakbond. Die werden zonder enige reden in de gevangenis gegooid. We komen ook op voor het recht om een collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten, erkenning van de vakbond, loonsopslag en dergelijke meer. Is het normaal dat deze eisen een dergelijke genadeloze en medogenloze reactie veroorzaken? De Islamitische Republiek is hiervoor verantwoordelijk en we hebben geen andere keuze dan terug te vechten op een vastberaden en verenigde wijze.

We vragen jou, onze mede-arbeiders en onze lotgenoten overal ter wereld die hun eigen vakbonden en organisaties hebben, om het optreden van de Iraanse regering te veroordelen. We verwachten dat je opkomt voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van iedereen die werd opgepakt. We eisen dat onze vakbond wordt erkend en onze eisen ingewilligd. Veroordeel het breken van onze staking en de a anvallen op de arbeiders!

We willen alle vakbonden en organisaties die onze strijd steunen bedanken. We hebben een lange en harde strijd voor ons en hopen op de verderzetting van jullie steun.

Vakbond van de arbeiders van Vahed Bus in Teheran en omstreken


Stuur (Engelstalige) protestberichten met de volgende eisen:

> Immediate release of all the arrested workers, including the leader of the union, Mansour Ossanlou

> Drop all the charges against the members of the Tehran transport workers’ union

> End on attacks on the Tehran transport workers’ union and all other genuine trade unions in Iran.

> Agree to the transport workers’ demands for increased pay and better working conditions.

Je kan dit opsturen naar de Iranese president, Mahmoud Ahmadinejac: fax: ++98 21 648 0665, email: dr-ahmadinejad@president.ir. En naar Iraanse ambassades of de Iraanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties: www.iran-un.org/contact.php Stuur kopies naar cwi@worldsoc.co.uk en nysolidarity@yahoo.com

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist