Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Met Mussolini in de fractie
Het AFF schreef maandag  over een opmerkelijk nieuw lid van de Europese fractie waartoe CD&V uit ons land behoort, de Europese Volkspartij (EVP). Het AFF schreef: “Alessandra Mussolini is nu opnieuw in het Europees Parlement beland als verkozene van Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi. Vermits Wilfried Martens ervoor gezorgd heeft dat Forza Italia lid is van de Europese Volkspartij (EVP), is Alessandra Mussolini nu een fractiegenoot van CD&V’ers als Marianne Thyssen en Ivo Belet. Die zijn daar niet gelukkig mee, maar zoals bekend draait politiek niet om geluk maar om macht. Thyssen en Belet hopen dat het probleem-Mussolini vanzelf verdwijnt. Ze rekenen erop dat Alessandra Mussolini bij volgende verkiezingen in Italië zich daar weer kandidaat zal stellen, en als ze verkozen wordt en gaat zetelen kan ze dat niet langer combineren met haar zitje in het Europees Parlement.”  De christendemocraten gaan dus in zee met de kleindochter van fascistische dictator die zelf een verleden in neofascistische groeperingen heeft.

Leraars blijven niet zitten
De Morgen schreef maandag: “Veel afgestudeerde leerkrachten raken teleurgesteld in het Vlaamse onderwijs. Liefst 22,9 procent van alle nieuwe leraren in het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs stapt nooit in het beroep of houdt er na korte tijd mee op. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van pedagoge Katrien Struyven (VUB), dat verschenen is in het vakblad ‘Teaching and Teacher Education’. (…) Veruit de meeste uitvallers zijn te vinden in het middelbaar, waar 24,3 procent (216 afgestudeerden) de schoolpoort definitief achter zich dichttrok. (…) Bijzonder is dat Struyven ook de motivatie van de afgehaakte leerkrachten achterhaald heeft. Een gebrek aan toekomstperspectief is de belangrijkste reden om uit het onderwijs te stappen. De ondervraagde leraren halen aan dat zij geen langdurig contract of vaste benoeming konden krijgen. Zo werkte liefst 40 procent in meer dan vier scholen in maximaal vijf jaar tijd. Ook maken de ondervraagden melding van een gebrek aan ondersteuning door de directie of de collega’s en stellen ze dat het gedrag van de leerlingen hen tegenstond. Sommige leraren geven aan dat ze gepest werden door hun klas. Bovendien vonden velen de job te weinig uitdagend.” Kortom, er blijkt een schrijnend tekort aan publieke middelen voor onderwijs te zijn. Meer middelen zouden meer jobzekerheid en ondersteuning voor het personeel kunnen bieden.

Praktijkgericht onderwijs
Bij de start van het nieuwe schooljaar – zorgt het tekort aan publieke middelen voor infrastructuur er binnenkort voor dat de werkelijkheid de cartoonist inhaalt? Cartoon uit De Morgen van maandag 1 september.

cartoononderwijs

Onthoofdingen
Wat de waanzinnige fundamentalisten van de Islamitische Staat aanrichten, is verschrikkelijk. Het onthoofden van journalisten leidt terecht tot massale afkeuring en veroordelingen. Misschien een goed moment om ook diegenen die Islamitische Staat sponserden en zelf regelmatig tot onthoofdingen overgaan hiervoor te veroordelen? We hebben het bijvoorbeeld over Saoedi-Arabië. Zo schreef De Tijd woensdag: “In Saudi-Arabië zijn drie wegens drugshandel terdoodveroordeelde Syriërs en een Iraniër met de sabel onthoofd. Dat maakte het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Sinds begin dit jaar zijn in het fundamentalistische koninkrijk al 45 mensen onthoofd. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sloeg al alarm. Saudi-Arabië past de islamitische wetgeving, de sharia, zeer strikt toe en vordert de doodstraf voor moord, verkrachting, gewapende overval, drugshandel en ‘hekserij’.” Waarom er rond deze onthoofingen minder ophef was? Wellicht omdat Saoedi-Arabië een Amerikaanse bondgenoot is. Morele verontwaardiging in die kringen is zoals steeds erg selectief.

Stoer
Op een ogenblik dat de regeringspartijen de ene provocatie na de andere lanceren, moeten de vakbondsleiders wel waarschuwen voor protest en verzet. De Franstalige ACV’er Marc Becker verklaarde in Le Soir dat dit rechtse beleid tot “rellen” kan leiden. Zijn Nederlandstalige liberale collega klinkt gematigder. Vercamst van het ACLVB wijst de maatregelen af, maar denkt niet aan straatprotest of stakingen. “Dat klinkt stoer, maar haalt niet veel uit. Het is veel belangrijker dat we binnen het sociaal overleg wegen op een meerjarenplan dat de lijnen uitzet voor een stabiel sociaal en economisch klimaat”, verklaarde hij in De Standaard van maandag. Als het sociaal overleg van de afgelopen jaren de norm is, kan alvast opgemerkt worden dat dit voor onze levensstandaard niet veel heeft opgeleverd. De provocaties van de rechtse regering beantwoorden met een uitgestoken hand is vragen om meer slaag.

Te veel
Van waar komt de crisis? Komt het door tekorten? Volgens De Tijd van afgelopen donderdag alvast niet. De krant wees er op dat er sprake is van “te weinig investeringen voor te veel spaargeld”. Je zou het niet zeggen als je de armoedecijfers en de vele sociale tekorten bekijkt, maar langs de andere kant van de klassentegenstellingen weten ze niet wat gedaan met hun geld. De Tijd: “Het overtollige spaargeld vloeit naar bestaande activa als aandelen, obligaties en vastgoed, en creëert daar zeepbellen: overgewaarde aandelenkoersen, extreem lage obligatierentes, gekke vastgoedprijzen. (…) De lage rente is volgens die redenering dan ook niet in de eerste plaats het gevolg van het rentebeleid van de centrale banken, maar van het structurele spaaroverschot.” Moesten we de overschotten langs de kant van de superrijken nu eens inzetten voor de tekorten langs de kant van de gewone bevolking?

Klassenjustitie
Ook in de VS wordt duidelijk aan welke kant politie en gerecht staan. Deze week was er opnieuw een succesvolle stakingsactie in de fastfoodsector. Daarbij werd repressief opgetreden. Meer dan 700 stakers werden opgepakt.
fastfood

Hoop, geen angst
De socialistische campagne voor een onafhankelijk Schotland draait op volle toeren. Hieronder een foto van de meeting deze week in Dundee. Ongeveer 500 aanwezigen luisterden naar onder meer Tommy Sheridan maar ook Sinead Daly en Jim McFarlane van onze Schotse zusterpartij.

schotland

UKIP-vertegenwoordiger door het dak
In een radiodebat met een lid van de Socialist Party ging een vertegenwoordiger van UKIP volledig door het dak. Het vermelden van de Poll Tax ligt blijkbaar nog steeds gevoelig bij de conservatieven.
Artikel op Huffington Post hierover.