Nog erger dan hamburgerjobs: poetsen bij hamburgerketen

De krant De Tijd meldt vandaag dat hamburgerketen Quick door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank. In 2011 was er een controle van de sociale inspectie in elf vestigingen van Quick en vier van McDonald’s in Brussel. Daarbij werden heel wat inbreuken vastgesteld, de schoonmaakbedrijven voor de hamburgerketens werden aangeklaagd wegens zwartwerk en mensenhandel. Dit personeel moest in mensonterende omstandigheden werken.

Er volgde een onderzoek doorheen het land waarna Quick en 25 franchise-uitbaters vervolgd werden wegens het uitbuiten van schoonmaakpersoneel. Er werd onder meer personeel ingezet dat ‘illegaal’ in het land verbleef en waarbij van deze situatie gebruik gemaakt werd om armzalige lonen en lange arbeidsdagen op te leggen. De schoonmaakbedrijven werden vervolgd, maar ook Quick omdat het volgens het gerecht mededader was. De meeste franchise-uitbaters worden niet naar de correctionele rechtbank doorverwezen.

Er zijn al heel lang berichten over schoonmaakfirma’s die hun personeel uitbuiten. Mensen zonder papieren worden aangenomen om tegen een hongerloon zeven dagen op zeven te werken. Er was sprake van lonen van 3,3 euro per uur. Een groter bedrijf als Quick kan dat moeilijk zelf doen, maar werkt hiervoor met onderaannemers waar de regels niet zo strikt nageleefd worden. Zodra een probleem opduikt, wast Quick de handen in onschuld en wordt de verantwoordelijkheid doorverwezen naar de onderaannemers. Het maakt bovendien duidelijk hoe bewust misbruik wordt gemaakt van de onzekere situatie van mensen zonder papieren om de arbeid- en loonvoorwaarden naar beneden te halen.

Bij een eerdere vaststelling van uitgebuit schoonmaakpersoneel bij Quick, ruim 13 jaar geleden, oordeelde de sociale inspectie nog dat Quick zelf geen verantwoordelijkheid had voor de inbreuken. Het bedrijf beloofde in 2001 dat het sterker zou toezien op het schoonmaakpersoneel, maar in 2007 volgden nieuwe vaststellingen van mensen zonder papieren die als schoonmakers bij Quick werkten. In dit geval werd zelfs een contract gevonden waarbij de schoonmaker moest beloven de eerste 15 dagen gratis te werken.

Uiteraard is Quick mee verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden bij onderaannemers die de restaurants schoonmaken. De schoonmaak wordt net uitbesteed om te besparen en dus wordt gezocht naar de goedkoopste bedrijven. Lage kosten staan hierbij centraal, zelfs indien het evident is dat dit neerkomt op aanhoudende gevallen van schrijnende uitbuiting en slavenarbeid. Het is opmerkelijk en nuttig dat Quick nu zelf mee naar de correctionele rechtbank wordt doorverwezen als mededader. Het bedrijf stapt nog naar Cassatie om dit te betwisten, maar het vormt een interessant precedent in een tijdperk van steeds meer onderaanneming.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist