Bij de opening van het zesde Wereld Sociaal Forum in Caracas, Venezuela, werd betoogd tegen het imperialisme. Dat was het centrale thema van de openingsbetoging waarin vorige week zo’n 15.000 mensen opstapten.
Michael O´Brien, Caracas
De betogers waren vooral aanhangers van Chavez uit Venezuela en internationale deelnemers aan het Wereldsociaal Forum. Daaronder waren er linkse partijen, NGO’s, mensenrechtengroeperingen en groepen die opkomen voor de rechten van de oorspronkelijke bevolking in Latijns-Amerika.
De betoging was overdag en er was niet echt een inspanning gedaan om de bredere bevolking van Caracas te mobiliseren.
Er waren geen georganiseerde blokken van de vakbondsfederatie UNT. Ook de Beweging voor de Vijfde Republiek (MVR), dat de recente verkiezingen won, had geen georganiseerd blok op de betoging.
CWI-leden uit Chili, Brazilië, de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en België kwamen tussen op de betoging met een brochure over de discussie over het “Socialisme in de 21ste eeuw”. Zowat 500 brochures werden verkocht en heel wat mensen gaven hun contactgegevens op voor verdere discussies met het CWI. We verkochten ook 230 brochures op het jongerenkamp van het Wereld Sociaal Forum.
Naast de WSF-activiteiten, proberen de CWI-leden zoveel mogelijk te discussiëren met arbeiders en jongeren om een beter beeld te krijgen van het revolutionair proces dat plaatsvindt in Venezuela. Het is duidelijk dat er belangrijke hervormingen worden doorgevoerd door de regering-Chavez, maar dat er nog steeds enorme problemen zijn voor de arbeiders en jongeren omdat de meerderheid van de economie nog steeds in private handen is.
Gisteren zag ik een betoging voor het nationaal parlement van enkele honderden gepensioneerde arbeiders van CANTV (telecombedrijf) die hun pensioenen niet uitbetaald kregen van bedrijf. Eén betoger, Jorge, legde uit hoe het bedrijf publiek was toen hij er werkte, maar dat het nadien werd geprivatiseerd. Hij stelde dat de regering haar bezorgdheid voor de gepensioneerden moet tonen door tussen te komen en het bedrijf te dwingen om de pensioenen te betalen. De gevolgen van het neoliberaal offensief van de jaren 1980 en begin jaren 1990 hebben nog steeds een grote impact.
De vragen van de arbeiders en de armsten over hoe de revolutie kan vooruitgestuwd worden en wat wordt bedoeld met socialisme, is jammer genoeg niet het centrale thema van het WSF. Het is duidelijk dat de georganiseerde arbeidersklasse en activisten in de wijken die thema’s moeten bediscussiëren en daar zelf de ruimte voor moeten creëren.
Meer info
> Uitgebreid pamflet dat verspreid wordt in Venezuela (Engelstalige vertaling van het Spaanse origineel)
> Meer verslagen vanop het WSF