Antwerpen organiseert klopjacht op mensen zonder papieren

Recente uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Dewael (VLD) voorspellen een nog repressiever asielbeleid. De regering wil de 12.000 uitwijzingen van 2005 de komende jaren flink opvoeren. Dat gebeurt onder meer aan de hand van doorgedreven controle van mensen zonder papieren. Het stadsbestuur van Antwerpen zet de toon door uit te pakken met nieuwe repressieve maatregelen.

Laurent Grandgaignage

Met het “Stadsplan Veilig” van de Antwerpse regenboogcoalitie (SP.A, VLD, CD&V en Groen!) werd vorig jaar het startschot gegeven voor de deur-aan-deur controles om illegalen op te sporen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), bijgestaan door de federale politie, bracht een bezoek aan het Antwerps Centraal Station. Daar werd iedereen met een “kleurtje” onderworpen aan een identiteitscontrole.

Eind november ging een controle van De Lijn op zwartrijders gepaard met het optreden van de DVZ en de politie. Opnieuw werden verschillende tramreizigers op basis van huidskleur van de tram geplukt voor een identiteitscontrole, geldig vervoersbewijs of niet. Op hetzelfde Conincksplein vond een razzia plaats waarbij auto’s selectief gestopt werden. De eis van het VB voor wijkrazzia’s wordt nu al uitgevoerd, volgt binnenkort ook de realisatie van de VB-eis voor een gesloten asielcentrum op een boot in de Schelde?

Het beleid waar regeringspartijen en oppositie voor staan, pakt de slachtoffers van het systeem aan in de plaats van de reële problemen, zoals de hoge werkloosheid en woningnood. Met harde repressie poogt de regering arme lagen in de samenleving te criminaliseren. Op deze praktijken moeten we antwoorden met solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen en gezamenlijke strijd voor betere sociale voorzieningen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist