Documentaire over Zuid-Afrikaanse mijnstaking

2012. Bij een staking van mijnwerkers in Marikana, Zuid-Afrika, vallen tientallen doden en veel meer gewonden toen de politie en het leger overgingen tot een aanval tegen de mijnwerkers van Lonmin. Bij eerdere confrontaties vielen er minstens zes doden onder de mijnwerkers. Het dodelijke geweld vormt een keerpunt in Zuid-Afrika. De ANC-regering die al jarenlang de kant van het patronaat koos, doet dit nu op wel erg bloedige wijze. Twintig jaar na de val van de apartheid, blijkt uitbuiting en onderdrukking nog steeds niet verdwenen te zijn.

Op deze site hebben we bijzonder veel aandacht gehad voor wat er gebeurde in Marikana en de syndicale en politieke radicalisering die erop volgde. Dit heeft vandaag nog steeds gevolgen voor de herontwaakte arbeidersklasse die instrumenten zoekt om haar strijd te organiseren en te versterken.

Begin augustus toonde de Nederlandse televisie de documentaire ‘Mijnwerkers onder Vuur’ met niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

Deze documentaire is een aanrader en nog steeds online te bekijken: http://www.ikonrtv.nl/ikondocumentaire/documentaire.asp?oId=2779

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie