Gevangen dokwerkers kunnen niet in beroep gaan tegen beslissing

De hypocrisie van het snelrecht ondermijnt de rechten van de verdediging van de dokwerkers die begin vorige week werden opgepakt bij de betoging van de dokwerkers in Straatsburg. Bij die betoging kwam het tot ongeregeldheden. Nadien werden een aantal dokwerkers opgepakt en met een snelrechtprocedure veroordeeld. Sommigen kregen een effectieve gevangenisstraf tot 4 maanden. Daartegen is amper een beroep mogelijk, dit zou immers minstens enkele maanden aanslepen…

Acht gearresteerde dokwerkers werden enkele dagen na de betoging in Straatsburg al veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen. Daarbij werd een snelrechtprocedure gebruikt die bedoeld was om de rellen in de Franse voorsteden vorig jaar aan te pakken. Nu werd duidelijk dat dit ook kan worden ingezet tegen arbeidersstrijd.

Als de dokwerkers in beroep willen gaan tegen de beslissing, moet echter een gewone procedure worden gevolgd. Zo’n procedure kan volgens ACV-woordvoerdster Chaffart zo’n vier tot zes maanden duren. Met andere woorden: het beroep zou langer duren dan de gevangenisstraf. Wat zijn de dokwerkers ermee om na zes maanden te horen dat ze enkele maanden ten onrechte in de gevangenis zaten?

Volgens de BTB wordt wel nog gezien of een beroep nuttig is voor de dokwerkers die een gevangenisstraf kregen van drie tot vier maanden. Voor de anderen lijkt ook voor hen een beroep nutteloos. Dit voorval toont de hypocrisie van het snelrecht aan: het is mogelijk om binnen de paar dagen veroordeeld te worden, maar het is niet mogelijk om binnen de paar dagen een beroepsprocedure hiertegen te voeren. Dit ondermijnt het recht op hoger beroep, nochtans een essentieel onderdeel van het recht op een eerlijk proces.

Terwijl de dokwerkers in Frankrijk gevangen zitten, zijn de collega’s in België een solidariteitscampagne begonnen voor de families van de gearresteerde dokwerkers. Die moeten het enkele maanden zonder inkomen stellen. De collega’s halen nu geld op voor de getroffen families. Voor één de families is het des te schrijnender omdat de vrouw van een gevangen genomen dokwerker binnenkort moet bevallen. De betrokken dokwerker zal de geboorte van zijn kind niet meemaken omwille van de gevangenisstraf.

De solidariteit van de dokwerkers is terecht. Zij redeneren: wie één van ons aanpakt, pakt ons allemaal aan. Het beste antwoord op de repressie is solidariteit. Steun de families van de vervolgde dokwerkers financieel en stort een bijdrage op 132-5049503-15 (rekening van het vakbondsfront) met vermelding "Solidariteit Straatsburg".

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist