Hoe het Vlaams Belang “debatteert”. De foortruken van Verstrepen

Jurgen Verstrepen is een parlementslid van het Vlaams Belang die op kosten van de belastingbetalers zich onder meer ledig houdt met het vullen van een radioprogramma voor het VB. In de editie die vandaag werd uitgezonden, was er onder meer een zogenaamd “debat” met LSP en Blokbuster. Een telefonisch gesprek waarbij niet werd meegedeeld dat dit werd opgenomen, vormt de basis voor dat “debat”.

Jürgen Verstrepen belde deze week naar het nationaal secretariaat van LSP. Hij vond het telefoonnummer op de website van Blokbuster. Hij belde om te weten in welke mate een debat mogelijk is met anti-fascisten. En dan nog met die gevaarlijke communisten van LSP… Verstrepen kreeg een LSP-lid aan de lijn die niet op de hoogte was dat het “gesprek” werd opgenomen.

Vandaag liet Verstrepen op zijn Vlaams Belang radioprogramma het telefoongesprek horen en stelde dit voor als een debat. Uiteraard was het geen debat, enkel een gesprek waarin Verstrepen op persoonlijke titel vroeg om een debat te hebben met militanten van Blokbuster. Uiteraard werd ook niet gevraagd of het telefoongesprek mocht uitgezonden worden.

Gedurende het gesprek was het duidelijk dat Verstrepen zijn gesprekspartner niet op de hoogte bracht van zijn bedoelingen. Er werd aan Verstrepen zelfs gevraagd of hij een artikel wou schrijven en wat juist de bedoeling was. De programma’s van Verstrepen zijn in onze kringen niet bepaald erg bekend, waardoor niet gedacht werd dat het telefoongesprek voor een radioshow zou worden gebruikt.

Uit het telefoongesprek worden de methoden van het Vlaams Belang duidelijk. Onder het mom van een onschuldig telefoongesprek in het kader van een eventueel debat, worden uitspraken uitgelokt die dan worden voorgesteld als een onderdeel van een debat.

Verstrepen probeerde uitspraken te ontlokken. Er werd geprobeerd om uitspraken te verkrijgen als zouden anti-racisten een persoonlijke haat koesteren tegenover VB’ers. Er werd ook geprobeerd om uitspraken te ontlokken over onze collega’s van Blokwatch die een ander uitgangspunt hebben (een informatiesite en geen politiek gekleurde campagne die vooral op actie berust). Verstrepen kwam telkens van een kale reis thuis. Hierdoor was het item op de talkshow enkel en alleen opgehangen aan het feit dat werd getelefoneerd met een Blokbuster. We moeten Jurgen op dat vlak wel met beide voetjes op de grond terugbrengen: er telefoneren dagelijks tientallen mensen met een Blokbuster…

Jurgen Verstrepen kondigde aan dat hij een formeel voorstel zal doen voor een debat met LSP-militanten. Hij kondigde aan dat dit op persoonlijke titel zal zijn, dus geen publiek debat veronderstellen we. We wachten vol spanning op de e-mail van Verstrepen en houden u ook op de hoogte van ons antwoord…

Op straat en op café spreken we uiteraard geregeld met andersdenkenden, ook met VB-kiezers. Dat lijkt ons zelfs nuttig voor anti-fascisten. Wat echter geen nut heeft, is een “showdebat” waar alle truken van de foor worden bovengehaald en waar het gesprek op zich het enige feit is met iets van ‘nieuwswaarde’. Daar zullen we uiteraard niet aan mee doen. Bijgevolg kunnen we al aangeven dat onze houding tegenover het voorstel van Verstrepen wellicht negatief zal zijn. Neem het niet persoonlijk op, Jurgen, maar in uw methoden kunnen we ons niet vinden.

Delen: Printen: