Gent: betoging tegen jacht op delegees

Naar aanleiding van onder meer de afdanking van twee delegees bij Stora Enso in Gent, wordt een betoging gepland tegen de aanvallen op syndicale militanten. Deze betoging zal plaatsvinden op dinsdag 7 februari om 19u op de Vrijdagmarkt in Gent.

Eind vorig jaar was er een gespannen staking bij de papierfabriek Stora Enso in Gent (zie ons artikel hierover). Toen gebruikte de directie zelfs dwangsommen om een tent van de stakende werknemers te laten verdwijnen.

Na de staking is de sociale rust niet weergekeerd. De verantwoordelijke van het ABVV mag het bedrijf niet meer betreden, twee delegees werden op 30 december ontslagen (zonder het respecteren van de wettelijke procedure) en twee delegees van een schoonmaakfirma mogen niet meer poetsen bij Stora (zoniet verliest het schoonmaakbedrijf het contract).

Het is duidelijk dat er sprake is van een enorme aanval op de vakbondsrechten. Het compleet ondermijnen van de vakbondswerking en het openen van de jacht op delegees, is onaanvaardbaar. Als reactie op deze aanval, is een sterk eengemaakt antwoord noodzakelijk.

Op dinsdag 7 februari organiseert het ABVV een betoging in Gent om te protesteren tegen de jacht op de delegees. Hopelijk zal het een betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront worden. Beide vakbonden worden geconfronteerd met aanvallen op hun werking; Als het VBO bovendien haar zin krijgt, volgt er een verdere aanval op de vakbondswerking. Het VBO klaagt er in haar nota “Strategie 2010” immers over dat er teveel beschermde werknemers zijn die niet gemakkelijk genoeg kunnen worden ontslagen…

De fakkeltocht van 7 februari is een goed initiatief en moet worden ondersteund. De schandalige aanval op de delegees bij Stora moet worden beantwoord door de volledige vakbeweging.

Afspraak: 7 februari, 19u, Vrijdagmarkt Gent

Delen: Printen: