Home / Internationaal / Noord-Amerika / Opnieuw uitstekend resultaat voor socialisten in Seattle. 20% voor Jess Spear

Opnieuw uitstekend resultaat voor socialisten in Seattle. 20% voor Jess Spear

Bij de verkiezingen voor het regionale parlement van de Amerikaanse staat Washington kwam Socialist Alternative in een district van de stad Seattle op. Jess Spear was kandidaat voor Socialist Alternative en ze kwam op tegen de machtige Democraat Frank Chopp. Eerder was ook Kshama Sawant al kandidaat tegenover Chopp, in 2012 haalde Sawant in de eerste ronde 11% tegen Chopp. Het ging ook nu om de eerste ronde in de aanloop naar de verkiezingen van november. Jess Spear zal wellicht op meer dan 20% van de stemmen eindigen. Bij de eerste tellingen stond ze op een goede 19%, maar bij de stemmen die later geteld werden haalde ze meer dan 20%.

Zonder veel financiële middelen en met een beperkte campagne die amper twee maanden duurde en gericht was tegen iemand die al 20 jaar verkozen is en daarbij gesteund wordt door de grote bedrijven en het politieke establishment, was dit een uitstekend resultaat. We konden een vijfde van de kiezers overtuigen om een bewuste stem voor een socialistische kandidaat uit te brengen en dus voor een controle op de huurprijzen, voor sociale zekerheid en voor fossielvrije energie.

De campagne van Spear zette de toon van de discussie. Frank Chopp moest antwoorden en instemmen met het voorstel om het verbod op huurcontrole af te schaffen. We zullen hierop blijven hameren in de verkiezingscampagne in november. We zullen erop toezien dat de beloften tijdens de campagne (en achter gesloten deuren aan vakbonden en andere progressieven wiens steun Chopp wil binnenhalen) ook in daden worden omgezet.

Het debat over de huurprijzen is noodzakelijk als antwoord op de enorme huizencrisis in de stad. Ook stond onze campagne vooraan in het protest tegen de olietreinen die een groot gevaar vormen voor het milieu en voor de stad. Als gevolg van de acties moest de stad erkennen dat er geen noodplan is voor ongevallen met dergelijke treinen.

Net zoals de beweging die een verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur afdwong, wordt opnieuw aangetoond dat directe actie en bewegingen van onderuit machtiger zijn dan de benadering van Chopp om in achterkamertjes te onderhandelen en akkoorden te sluiten. Op 21 september komt er een nieuwe actie in Seattle in solidariteit met het grote klimaatprotest dat dan in New York wordt georganiseerd door een groeiende lijst van organisaties.

In de verkiezingscampagne waren 170 vrijwilligers acties. We hopen dit aantal op te voeren tijdens de verkiezingen van november. In de dagelijkse discussies bleek een enorme woede en frustratie tegenover het politieke establishment. De dagelijkse problemen van de bevolking worden niet aangepakt, het economisch herstel is vooral een herstel voor de 1% rijksten. Voor de rest blijven de torenhoge huizenprijzen, de lage lonen, het gebrek aan middelen voor onderwijs, besparingen op sociale zekerheid en een nooit geziene schuldenberg als gevolg van studieleningen.

Onze campagne haalde het tweede beste resultaat van alle uitdagers in Seattle. Nochtans had het volledige establishment zich achter Frank Chopp gegooid en voerde die zijn grootste campagne sinds de jaren 1990. De krant Seattle Times moest dit erkennen: “Frank Chopp hard onder druk door socialistische uitdager Jess Spear”, stelde de krant. De campagne van Chopp kon op heel wat middelen van de bedrijfswereld rekenen, er werd voor deze eerste ronde meer dan 60.000 dollar uitgegeven. Wij moesten het doen met onze 170 vrijwilligers en we haalden onder gewone werkende mensen 38.000 dollar op. Wij haalden duizenden stemmen door de kiezers te informeren, niet door ze te misleiden. Onder druk van onze campagne probeerde Chopp zichzelf voor te stellen als een activist voor betaalbare huisvesting, progressieve belastingen en verdediger van de belangen van de werkende bevolking.

Frank Chopp en het politieke establishment erkennen de bedreiging door Jess Spear en Socialist Alternative. Er werd aangekondigd dat de advocaat Alison Holcomb in 2015 wellicht zal opkomen tegen Kshama Sawant. Dat is nogmaals een signaal dat het politieke establishment zich opmaakt voor een harde strijd tegen de socialisten. Ze erkennen dat de verkiezingen van 2014 niet alleen over de zetel van Chopp gaan, maar ook over de wijze waarop Socialist Alternative de macht van het establishment in Seattle bedreigt.

De komende drie maanden zal onze campagne verder steun opbouwen voor het idee van controle op de huurprijzen, het belasten van de rijken om sociale diensten te financieren, een fossiel-vrije staat Washington en het weghalen van de grote bedrijven uit de sociale zekerheid. We zullen blijven bouwen aan een alternatief op het politieke establishment en opkomen voor een rechtvaardige en duurzame wereld, een socialistische wereld. We zullen het politieke establishment duidelijk maken dat 9 miljard dollar aan Boeing geven terwijl onze scholen schandalig ondergefinancierd worden, niet kan zonder er een politieke prijs voor te betalen.